Ispod radara sednice Skupštine grada Beograda prošao je izbor novih (starih) direktora javnih preduzeća u glavnom gradu. Po skraćenoj proceduri, odnosno ubrzanom postupku, svim dosadašnjim direktorima produžen je mandat u v.d. statusu, iako su iza sebe ostavili skromne rezultate i sumnjive biografije. Dok se pojedini direktori zadužuju, te preduzeća ostavljaju sa „debelim“ minusima u bilansima, drugi se pored direktorskih pozicija bave i aktivnim stranačkim radom u unutrašnjosti Srbije, zbog čega posao ispašta, ali plata i dalje teče.

Na maratonskoj sednici Skupštine grada Beograda koja je održana u sredu, među tačkama dnevnog reda našao se i izbor direktora dela javnih preduzeća u glavnom gradu. Kao i do sada, oni su izabrani bez rasprave i pod hitnom postupku, zbog čega odbornici opozicije nisu mogli da kritikuju njihov izbor. Kroz glasanje oni su izabrani, a na ključnim pozicijama nije bilo nikakvih promena.

Aleksandar Šapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Svi dosadašnji direktori nastavljaće da obavljaju direktorske pozicije u v.d. statusu, iako su njihovi rezultati vrlo skromni, baš kao i njihove biografije. Ipak, to nije bila nepremostiva prepreka da odbornici skupštinske većine podignu ruku i omoguće im još jedan mandat.

Bojan Bajagić – ponovo na čelu Gradskih pijaca, a uporedi vodi red o naprednjacima u Kragujevcu

Po skraćenom postupku, odbornici skupštinske većine izabrali su Bojana Bajagića za novog-starog direktora JKP “Beogradske pijace”. Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, u svom radnom iskustvu je naveo da je bio član veća Gradske opštine Zemun, dok je ostatak karijere uglavnom vezao za javno preduzeće Gradske pijace. Godinama se nalazi na direktorskoj poziciji, gde uspešno obnavlja svoj v.d status i obavlja direktorsku poziciju.

Ono što je najviše upadljivo kod Bajagića je to što istovremeno obavlja funkciju koordinatora Izvršnog odbora SNS za Kragujevac, gde je došao sa mesta poverenika SNS za Niš i Pirot.

Bojan Bajagić, JKP Gradske pijace
Bojan Bajagić Foto: Beoinfo

Kritičari Bajagića odavno skreću pažnju da ne može kvalitetno da obavlja funkciju u javnom preduzeću, a da istovremeno partijski disciplinuje naprednjake po zemlji.

Njegova odgovornost u JKP  „Beogradske pijace“ nije bila upitna ni kada se u januaru 2022. godine dogodila stravična nesreća na pijaci „Stari Merkator“, kada samo pukim slučajem nije bilo povređenih. Tada se nije oglašavao, a ubrzo je počela kampanja u kojoj su partijske obaveze dobile primat u odnosu na gradske teme.

Nova.rs je uoči opštih izbora prethodne godine pisala da deo zaposlenih u preduzeću „Gradske pijace “nekoliko sedmica nije dolazilo na posao, te da su razlog stranačke obaveze zbog kojih im je odsustvo bilo opravdano.

Vuk Janković ponovo na čelu JKP „Beograd put“, Megatrend studirao 15 godina

Dosadašnji direktor JKP „Beograd-put“ ponovo je izabran na direktorsko mesto u ovom preduzeću, iako su njegove kvalifikacije veoma upitne. Kako je Nova ranije pisala, Janković je u jednom od svom CV-ju koji je priložio opštini Čukarica 2020. godine, pod stavkom „Obrazovanje“, napisao da je od 2000. do 2004. išao u opštu gimnaziju „Milutin Milanković“ u Beogradu, da bi 2005. upisao Megatrend univerzitet u Beogradu, Fakultet za poslovne studije, smer Međunarodno poslovanje.

Kako piše u tom CV-ju, te 2020. godine Janković je bio student četvrte godine, što znači da je studirao punih 15 godina.

Kada smo ga pitali da li je tačno da je studira 15 godina na Megatrendu, Janković nam se ljubazno zahvalio na informaciji.

GSP u raspadu, ali ne menjaju direktora: Zoran Šarac ostaje na čelu preduzeća za saobraćaj

Iako je GSP u finanijskom kolapsu, imajuću i vidu da su prošle godine napravili minus od više od 20 miliona evra, gradska vlast nije želela da pravi nikakve kadrovske promene.

Umesto saniranja dugova, uzet je novi kredit od 330 miliona evra za nabavku novih autobusa i tramvaja, što će osvežiti vozni park, ali i još jednom gurnuti preduzeće u dužničku krizu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Odbornici Skupšinske većine ponovo su u petak izabrali Zorana Šarca na direktorsko mesto u v.d. statusu na period do godinu dana. Šarac je inače kadar preduzeća „Lasta“, gde je godinama obavljao direktorsku poziciju.

Političar Andreja Mladenović i dalje na čelu JKP „Beogradski metro i voz“ – budžet smanjen 8 puta, ali Mladenović sačuvao fotelju

Planirani budžet za izgradnju beogradskog Metroa rebalansom je smanjen za čak osam puta. Tako će, umesto prvobitno planiranih 30 milijardi dinara, Gradu Beogradu biti prebačeno samo četiri.

Izgradnja metro stanice Makiš Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Time je samo još jednom potvrđena teza da je realizacija projekta metroa u velikoj krizi, imajući u vidu da dinamika radova mora da ima direktne veze sa finansijama. Ipak, to nije bio razlog da se direktor JKP „Beogradski metro“ Andreja Mladenovac povuče ili makar zabrine. Naprotiv, ponovo je izabran na direktorsko mesto.

Andreja Mladenović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nekadašnji funkcioner DSS i verni saradnik SNS i formalno je stupio na dužnost direktora JP „Beogradski metro i voz“ u oktobru prošle godine. To preduzeće poznato je po visokim zaradama, a mesečna plata Mladenovića je za čak 30.000 veća u odnosu na njegovog prethodnika.

Andreja Mladenović nikad se zvanično nije priključio Srpskoj naprednoj stranci, iako je bio kandidat za poslanika i odbornika na njenoj listi. Nakon isključenja iz DSS, bio je osnivač Samostalnog DSS, da bi pre dve godine formirao Srpske samostalno stranku i postao je njen lider.

Đorđe Mazinjanin na čelu JKP “Sava centar” – preduzeće koje ne služi ničemu, ali direktor dobija 180.000 dinara platu

Iako je odavno Sava centar prodat, i dalje postoji javno preduzeće koje se bavi ovim zdanjem, pa samim tim ima i direktora. Na poslednjoj sednici Skupštine Grada, Đorđe Mazinjanin je ponovo izabran za ovu funkciju na kojoj prima platu od 180.000 dinara. Osim toga, on radi i kao član Nadzornog odbora Telekoma.

Na toj poziciji nalazi se od 2016. godine i prima mesečnu apanažu u iznosu od 159.000 dinara.

BONUS VIDEO: Šapić – Ne vidim razlog da ne budem kandidat za gradonačelnika 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare