Bojan Bajagic, JKP Gradske pijace, Zeleni venac
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/Beoinfo

Iako je kampanja za aprilske izbore tek počela, prema saznanjima Nove deo radnika preduzeća “Gradske pijace” u Beogradu uveliko ispunjava svoje partijske zadatke. Na radno mesto ne dolaze, a u karnetima im stoji oznaka da je izostanak opravdan zbog stranačkih aktivnosti. Dok jedan deo radnika trpi pritiske i radi, oni drugi se ne boje ni zakona, ni propisa. Jedino ih je strah partijskog „biča“, a on je do izbora jedino bitan.

Prema saznanjima Nova.rs, deo zaposlenih u preduzeću “Gradske pijace” već nekoliko sedmica ne dolazi na posao, a razlog nije opravdan – bolovanje, godišnji odmor ili slava. Pravi razlog su stranačke obaveze zbog kojih zaposleni ne dolaze na radno mesto, što važi i za direktora Bojana Bajagića, koji je poverenik SNS za Niš i Pirot.

Kako smo čuli od zaposlenih u preduzeću, u ovom trenutku akcenat je isključivo stavljen na izbore, a oni koji ne dođu na posao u karnetima dobijaju specijalne oznake S.A – stranačke aktivosti.

Ovakva praksa kojom se služe Bajagić i njegove stranačke kolege ima i svoju pravnu posledicu, budući da je prema Zakonu o javnim preduzećima strogo zabranjeno korišćenje resursa javnog preduzeća za promociju političkih stranaka. Zakonom je precizirano da ukoliko se to desi, pokreće se postupak razrešenja direktora.

Prema važećim normama, on bi trebalo da bude razrešen i ukoliko vrši pritisak na zaposlene i primorava ih da učestvuju u političkoj kampanji na bilo koji način.

Nije prvi put da Bajagić akcenat stavlja na stranačke aktivnosti, budući da mu je partijska karijera orijentisana na jug zemlje zbog čega ne boravi previše na ovom poslu. Njegova odgovornost na mestu direktora nije bila upitna ni kada se pre mesec dana dogodila stravična nesreća na pijaci “Stari Merkator” kada samo pukim slučajem nije bilo povređenih. Tada se nije oglašavao, a ubrzo je počela kampanja u kojoj su partijske obaveze dobile primat u odnosu na gradske teme.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović rekao je u izjavi za Nova.rs da ga uopšte ne čudi ovakav odnos prema zaposlenima u firmi jer je direktor „partijski jurišnik“, te da je tačno da zaposleni vreme provode na štandovima, kao i na prikupljanju kapilarnih glasova.

„Direktor JKP ‘Gradske pijace‘ Bojan Bajagić najmanje se bavi pijacama u Beogradu, a suštinski je partijski jurišnik koji je zadužen za kampanju u Nišu i Pirotu. Podsećam da se na gradskoj pijaci „Stari Merkator“ obrušio spušteni plafon i ventilacija, jer u 2021. godini nije uopšte bila predviđena stavka „održavanje i intervencije na objektima”. Zbog svega toga, ne čudi me što se dešavaju ovakve aktivnosti.

Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jovanović dodaje da je jedan deo zaposlenih angažovan na pravljenju sigurnih glasova i radu na štandovima, zbog čega ne dolaze na posao.

„Upravo zbog ovakvog ponašanja direktora, dobit Gradske pijace je spala na simboličnu sumu, a primera radi, samo u 2018. goditi zarada je iznosila 152 miliona dinara. Loša politika i vođenje firme napravili su veliku materijalnu štetu u preduzeću. Zato se CLS zalaže za departizaciju gradske uprave i uvođenje profesionalnog menadžemnta u javna komunalna preduzeća, kao i kažnjavanje odgovornih koji su primoravali zaposlene na sve ovo“, zaključio je naš sagovornik.

Naša redakcija kontaktirala je preduzeće “Gradske pijace”, kao i direktora Bojana Bajagića, ali do trenutka objavljivanja teksta odgovor nismo dobili.

Bonus video: Kadrovi pijace „Stari Merkator“ posle urušavanja plafona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare