Od avgusta 2022. godine, javna preduzeća u Beogradu vodi gotovo u potpunosti nova garnitura funkcionera. Uglavnom su u pitanju ljudi bliski gradonačelniku Aleksandru Šapiću i SNS, dok većinu ništa ne kvalifikuje da bi se bavili ovako odgovornim javnim poslovima.

Krajem avgusta prošle godine, javna preduzeća u Beogradu doživela su velika kadrovska restruktuiranja. Gotovo u jednom danu, čak 9 direktora javnih preduzeća potpisalo je svoje ostavke, koje je kasnije usvojila Skupština Grada. Umesto njih u fotelje direktora javnih preduzeća, u v.d statusu, pojavila su se nova lica.

Neka su dobro poznata, a pojedinci su dobri prijatelji i saradnici aktuelnog gradonačelnika Šapića. Većinu, ipak, odlikuje povezanost sa SNS u obavljanju stranačkih poslova i aktivnosti, dok je i dalje dilema šta je neke preporučilo da obavljaju ove javne funkcije.

Direktor “Beograd puta” studirao Megatrend 15 godina

Nakon što je Šapić izabran za gradonačelnika, krenula je prava „seča knezova“. Veliki broj direktora javnih preduzeća podneo je ostavke u kratkom roku, a izabrani su novi sa kojima se saglasila skupštinska većina, a protiv kojih ništa nije imao ni bivši prvi čovek Novog Beograda.

Jedan od onih koji su izabrani u avgustu bio je direktor “Beograd puta”, Vuk Janković. On je na tom mestu nasledio Ivana Tejića, ali nije najjasnije šta ga je preporučilo za tu poziciju. Janković, koji je rođen 1985. godine, na direktorsko mesto stigao je kao član Veća opštine Čukarica. Bio je većnik za privredu, poljoprivredu i ekologiju.

Aleksandar Šapić i Vuk Janković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, cukarica.rs

Po zanimanju je ekonomista, a u zvaničnoj biografiji je naveo da je od 2010. do 2015. godine radio je na poslovima komercijale u „Interkomercu a.d.“. Od 2015. bio je direktor firme „Beoplan a.d.“, a od 2018. direktor firme „Alpesto d.o.o.“. Bio je član SPAS-a koji se integrisao u SNS.

Kako je Nova ranije objavila, Janković je studirao 15 godina Megatrend univerzitet u Beogradu, na Fakultetu za poslovne studije i smeru za međunarodno poslovanje.

Iz svega navedenog nije bilo najjasnije šta je Jankovića preporučilo da sedne u fotelju prvog čoveka „Beograd puta“

SNS „ratnik“ vodi „Gradske pijace“ – stiže da bude direktor i poverenik stranke na jugu

Iako je Beograđanima manje poznato ko vodi „Gradske pijace“, na njenom čelu je dugogodišnji direktor Bojan Bajagić, koji ujedno obavlja posao poverenika SNS za Niš. Kako je objavio portal Južne vesti u februaru, Bajagić će najverovatnije otići sa ove pozicije i nastaviti da obavlja stranačke zadatke u Šumadiji.

Na njegovo mesto trebalo bi da dođe poslanik Dalibor Šćekić, naprednjak koji je upućivao seksističke pokrete poslanici DS Tatjani Manojlović u Skupštini Srbije.

Nova je u više navrata pisala da niti je po zakonu, niti je moguće da Bajagić obavlja dva posla u isto vreme, na dva različita kraja zemlje, od kojih je jedan veoma odgovoran i za koji dobija novac svih građana Beograda.

Bojan Bajagić, JKP Gradske pijace
Bojan Bajagić Foto: Beoinfo

Kada su bili izbori, Bajagić je stajao iza odluke da zaposleni ne moraju da dolaze na posao ukoliko imaju stranačke aktivnosti. Zaposleni su imali obavezu da odlaze na stranačke skupove, a na posao – ako dođu, došli su.

Osim toga, Bajagić je bio i deo afere kada se dogodila nesreća na pijaci „Stari Merkator“ kada samo pukim slučajem nije bilo povređenih. Bajagić nije preuzeo odgovornost, naprotiv. On je jedan od retkih direktora koji je nastavio da obavlja isti posao kao pre dolaska Šapića na vlast.

Direktor „Gradskog stambenog“ branio plagijat Siniše Malog i napadao profesorku Danicu Popović

Kada je devet novih direktora došlo na čelo javnih preduzeća, među njima bio je i mladi Aleksandar Jakšić.

U pitanju je momak rođen 1993. godine, a na čelo javnog preduzeća postavljen je u v.d statusu. Jakšić je uspeo da se nametne u stranci kroz napade na profesorku Ekonomskog fakulteta Danicu Popović, ali i da brani plagijat ministra Siniše Malog.

Aleksandar Jakšić Foto:Screenshot/Tv Pink

Pre nekoliko godina na Ekonomskom fakultetu počela ja prava „hajka“ na redovnu profesorku Danicu Popović, gde je grupa studenata optužila Popović da je plagirala radove, a pogađajte ko je bio u glavnoj ulozi – tačno tako, Aleksandar Jakšić.

On je kroz veliki broj medija dobio priliku da napada Popović, tražeći da bude isključena sa katedre za Međunarodnu ekonomiju nazivajući je plagijatorom, iako postupak nije tada ni bio pokrenut.

Da je Aleksandar Jakšić čovek zadatka potvđuje i slučaj dokazanog plagijata ministra Siniše Malog, koga je gostujući u “prajm tajmu” (razmislite koji student je ikada imao gostovanja u prajm tajmu) branio od navoda da nije potpisao tuđe radove kao svoje. U emisiji “Hit tvit” Jakšić je optužio profesora Karapandžu, koji je među prvima govorio da je Mali plagijator, govoreći da Karapandža nema pravo da napada Malog.

Šapićev prijatelj na čelu javnog preduzeća „Naplata prevoza i usluga“

Na čelu novoformiranog preduzeća za naplatu prevoza i usluga od oktobra se nalazi Slaven Andrić, čovek blizak prvom čoveku Beograda.

Na nedavnom protestu u blizini Šapićeve vile, kako nam je rečeno iz kabineta gradonačelnika Šapića bili su i prijatelji koji su došli da zaštite gradonačelnika. Građani su protestovali (ne opravdavamo protest ispred nečije kume prim.aut), a organizovali su se i prijateli i saborci gradonačelnika. Među njima je bio i Slaven Andrić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Upravo je preduzeće na čijem je čelu I fokusu javnosti budući da trenutno obavlja isti posao sa firmom „Kentkart“, sa kojom je prema rečima Šapića trebalo da se raskine ugovor. Strane se nisu dogovorile, pa isti posao obavljaju dve firme, a najdeblji kraj izvlače Beograđani koji plaćaju sve to.

Bivši DSS kadar na čelu JKP „Beogradski metro i voz“

Nekadašnji funkcioner DSS i verni saradnik SNS i formalno je stupio na dužnost direktora JP „Beogradski metro i voz“ u oktobru prošle godine. To preduzeće poznato je po visokim zaradama, a mesečna plata Mladenovića je za čak 30.000 veća u odnosu na njegovog prethodnika.

Andreja Mladenović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Andreja Mladenović nikad se zvanično nije priključio Srpskoj naprednoj stranci, iako je bio kandidat za poslanika i odbornika na njenoj listi. Nakon isključenja iz DSS, bio je osnivač Samostalnog DSS, da bi pre dve godine formirao Srpske samostalno stranku i postao je njen lider.

Ipak, sve ove godine obavljao je visoke funkcije u naprednjačkoj gradskoj vlasti. Bio je član Privremenog organa, zamenik i pomoćnik gradonačelnika Beograda, a nedavno je dobio funkciju u jednom od najvažnijih gradskih preduzeća – JKP Beogradski metro i voz.

Njegovo imenovanje bilo je iznenađenje za javnost. Prethodno se spekulisalo da bi prvi čovek Beogradskog metroa mogao biti Goran Vesić, nekadašnji zamenik gradonačelnik i menadžer u beogradskoj vlasti, a aktuelni ministar saobraćaja.

„JKP boluju od dve bolesti – jedna nestručan kadar, drugi mešanje partijskog i javnog interesa“

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović kaže da javna preduzeća pate od dve bolesti.

Nikola Jovanović Foto: Centar za lokalnu samoupravu/Promo

„Jedna je postavljanje nestručnog kadra na rukovodeće pozicije, a druga je mešanje javnog i partijskog interesa. Podsetiću da važeći zakon o javnim preduzećima propisuje vrlo stroge uslove ko može biti na njihovom čelu. Između ostalog, propisano je, u članu 25., da direktor JP i JKP ne sme biti član organa bilo koje političke stranke, a u članu 49. izričito stoji da se direktor mora razrešiti ukoliko preduzima aktivnosti vezane za promociju političke stranke“, ističe on i dodaje:

„Mi imamo brojne primere ruganja važećem zakonu, a podsetiću samo na poslednji: pre samo nekoliko meseci, direktor JKP Gradska čistoća Marko Popadić postavljen je na zvanično i otvoreno na čelo zvezdarskog odbora vladajuće stranke. Interesantno je da ovo niko nije komentarisao, a radi se o sistemskom potkopavanju gradske uprave i javnih komunalnih preduzeća, koja treba profesionalizovati i očistiti od partijskih parazita“, zaključuje Jovanović.

Bonus video: Šta je Šapić hteo da kaže

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare