Foto: Martin Bertrand / AFP / Profimedia

Poslanik Evropskog pralamenta iz Rumunije Vlad George rekao je u intervju za “Novu” da je tužno videti da se političari u Srbiji napadaju po etničkim kriterijumima na televizijama sa nacionalnim frekvencijama. On je napominuo da uvrede, poput onih koju je reditelj Dragoslav Bokan na televiziji Pink uputio opozicionoj političarki Mariniki Tepić, predstavljaju napad na demokratske vrednosti, socijalni mir i vladavinu prava.

Pročitajte još...

Rumunski političar i poslanik EP iz redova evropskih liberala (“Obnovimo Evropu”) u razgovoru za “Novu” kaže da vlast sa najvećom ozbiljnošću mora da tretira uvrede izrečene na račun rumunskog naroda, ističući da se nada da će Srbija, kao zemlja koja teži da bude u EU, sudski i javno osuditi izjavu Dragoslava Bokana.

“Ako su nekad nastajali problemi između Rumunije i Srbije, bilo je to zato što su ih generisali nedemokratski režimi na vlasti, a ne pošteni građani koji poštuju zakon i održavaju dobre odnose sa svojim susedima”, napominje on.

Kao političar koji prati događaje u Srbiji, kako tumačite izjavu koju je Dragoslav Bokan dao na televiziji Pink o rumunskom poreklu opozicione političarke Marinike Tepić?

Tužno je videti da je ovakav govor mržnje po etničkim kriterijumima još uvek prisutan u javnoj sferi, u Srbiji ili bilo gde u Evropi. To nisu samo uvrede političara, žene ili etničke manjine, već duboki napad na demokratske vrednosti, socijalni mir i vladavinu prava. Videti da se ovakav diskurs javno promiviše je sramotno za državu koja je imala jedan od prvih modernih ustava na kontinentu, davne 1835. godine i koji se smatrao jednim od najliberalnijih u svetu u to vreme. Moglo bi se misliti da je glavni cilj svih nas i naših zemalja evolucija, a ne involucija. Nadamo se da će ovaj incident biti zakonito i javno osuđen, kao što bi trebalo da bude u zemlji koja je spremna da bude deo Evropske unije i da deli njene vrednosti.

Foto: Martin Bertrand / AFP / Profimedia

Кoliko ovakve izjave mogu biti opasne?

Vidimo da je ekstremizam u porastu širom Evrope, u EU i van njenih trenutnih granica. Govor mržnje, diskriminacija, nasilje u svim javnim manifestacijama su uvek opasni, a danas sve više zabrinjavajući. Da ne bude zabune: ne možemo dozvoliti da bilo koji incident prođe nekažnjeno, jer je rizik od društvenih sukoba i erozije demokratskih vrednosti prevelik. Posebno u ovim kriznim vremenima.

Da li takve poruke mogu da ugroze tradicionalno dobre i prijateljske odnose Srbije i Rumunije?

Rumunija i Srbija imaju dugu istoriju dobrih odnosa. Srpske zajednice u Rumuniji, kao i Rumuni u Srbiji, žive mirno i skladno sa većinskim stanovništvom. Кakvi god problemi da su postojali, uvek su ih generisali nedemokratski režimi na vlasti, a ne pošteni građani koji poštuju zakon i održavaju dobre odnose sa svojim susedima. Iskreno se nadam da je ovo izolovan incident, ali i dalje insistiram da vlasti moraju da ga tretiraju sa najvećom ozbiljnošću i da odmah intervenišu kako bi šira javnost shvatila da se ovakav govor mržnje ne sme tolerisati.

Deo ste Odbora EP za stablizaciju i pridruživanje Srbije EU. Koliko ste upoznati sa stanjem medija u našoj zemlji?

Nažalost, dobro sam svestan da u Srbiji, kao i drugim zemljama u regionu, velikim medijskim fondovima i vlasništvom nad institucijama nedostaje transparentnost ili da su zavisni od politike. Naravno, to utiče na funkciju novinara kao demokratskih čuvara, kao i na pravo na slobodu govora i slobodu štampe. Ovu su aspekti kojima bi se trebalo na pravi način pozabaviti, jer ugrožavaju put Srbije ka istinskoj evropskoj budućnosti.

BONUS VIDEO: Marinika Tepić o susretu sa Zagorkom Dolovac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare