Ambasada Rumunije zgrožena Bokanovom izjavom o Tepić: Rumuni nisu neprijatelji

Politika 30. nov. 202114:30 > 14:5136 komentara
Podeli:
Marinika Tepić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ambasada Rumunije u Beogradu saopštila je danas da najoštrije osuđuje poruke mržnje prema rumunskoj manjini koje je, tokom gostovanja na televiziji Pink, izneo reditelj Dragoslav Bokan.

Podsetimo, reditelj Dragoslav Bokan u izjavi za TV Pink je, komentarišući blokade puteva širom Srbije u subotu, na najprimitivniji način vređao potpresednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić na nacionalnoj osnovi. Pored toga, Bokan je Tepić proglasio za nacionalnog neprijatelja.

Danas se tim povodom oglasila i predstavništvo Rumunije u Srbiji.

Pročitajte još...

„Povodom izjave srpskog reditelja Dragoslava Bokana o rumunskoj manjini u Republici Srbiji, Ambasada Rumunije u Beogradu zauzima sledeći stav:

Ambasada Rumunije u Beogradu najoštrije osuđuje govor mržnje usmeren prema rumunskoj manjini u Republici Srbiji, medijsku manipulaciju pripadnosti ovoj manjini u političkom kontekstu i propagiranje lažnih vesti o Rumunima koji su građani Srbije, proglašavajući ih “nacionalnim neprijateljima”. Ovakve izjave narušavaju principe dobrog suživota i doprinosa rumunske manjine u kulturnom bogatstvu i društveno-ekonomskom razvoju srpske države.

Ovakav potez prema zajednici koja je dokazala lojalnost državi Srbiji i koja pozitivno doprinosi atmosferi međuetničkog suživota u Republici Srbiji mogao bi baciti senku na prijateljske odnose između Rumunije i Republike Srbije, koji su oduvek bili spona između dve etničke zajednice u obema državama.

Rumunija i Srbija su susedne države, u Evropi 21. veka, u kojoj građaninu ne sme da se sudi na osnovu etničke pripadnosti. Istovremeno, ambasada Rumunije izražava žaljenje što je jedna televizijska stanica sa nacionalnom pokrivenošću, prihvatila ovakve izjave bez osude napada na račun etničke pripadnosti jedne osobe“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar