Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Moguće je da parlamentarni i beogradski izbori budu na jesen, kaže novinar Dojče velea (DW) Nemanja Rujević. "Mogući su uvek, koliko je logično, to je dobro pitanje", rekao je u Novom danu na N1.

„Vučić je nekoliko puta, u naletu iskrenosti, objasnio da je njegova spoljna politika, pre svega, vrdanje. Tako je rekao. On pokušava da vrda u pogledu Kosova, sankcija Rusiji i sl… Prevremeni izbori nisu samo način da se vodi konstantna kampanja, nego su uvek i način da se odlažu neke bitne odluke dok se ne formira sledeća Vlada“, navodi Rujević.

Prvi put o izborima je, kaže, pisao Blic, ali je naveo da bi Vučić trčao trku za premijera.

„Što je meni bilo čudno. On bi morao da nađe nekog predsedničkog kandidata koji bi trebalo da pobedi. A ne vidim da se takav neko gradi i pravi. I zašto bi rizikovao eventualni poraz na predsedničkim izborima“, upitao se Rujević.

Na pitanje da li izbori mogu da budu zbog utvrđivanja podrške i rejtinga pre nego što se uđe u implementaciju evropskog sporazuma o Kosovu, gost N1 kaže da je to „standardna praksa“.

„To je standardna praksa, prvo izbori, pa nešto nepopularno. Ali, mi još uvek ne možemo da dokučimo šta je taj sporazum. Ja sam bio mišljenja da je to ništa, jedno puštanje magle… Ima četiri neke tačkice, i sad je tu obaranje ruku – potpisan je, nije potpisan“, podseća Rujević.

Prema njegovim rečima, Vučićeva nada je da „Kurti neće da sprovede ZSO“.

„Jer Vučić zna da ta zajednica ako bude prihvaćena ne znači bog zna šta“, ocenio je Rujević.

Vraćanje cenzusa na 5 odsto

O pisanju medija i najavama da će cenzus za izbore biti vraćen na pet odsto, Rujević kaže je pitanje da li će najavljeni Narodni pokret izaći na izbore.

„Mislim da će biti novo ne da se Vučić trka sa radikalnom desnicom u desničarenju, nego da će kroz ovaj Narodni pokret pokušati da se ograđuje od njih, oni su neki ruski ljudi, koji su navodno na kutlači Kremlja.

„Taj pokret treba da kaže da su samo ovde srpski ljudi, ostali imaju neke druge interese. Pitanje je samo da li će taj pokret da ide na izbore“, izjavio je Rujević za N1.

Građani su protiv izvođača radova na Savskom nasipu do sada podneli više krivičnih prijava. Sada, gradonačelnik Beograda, koji je tužio i BIRN, izjavljuje da bi građani sa Savskog nasipa trebalo da odgovaraju zbog krivičnog dela širenje panike. Dok sud ne odluči ko je u pravu, ne odustaju ni jedni ni drugi. U blokovima traju dežurstva, a vlast poručuje da se sa radovima nastavlja.

„Šapić, ne mogu da ulazim sad u te inženjerske stvari i funkcionisanje nasipa, ali on je odavno rešio da te splavove uglavnom ukloni ili da dovede u red. On je čovek u dvostrukoj igri, to što realno treba da radi i što se opire medijima koji kritički prate njegov rad i kuću koju diže u nebesa, a druga borba je ona unutar stranke kojoj je pristupio, i mislim da se zbog toga kaje, jer je mnogo jaču poziciju imao sa ovim porodično-ortačkim pokretom kojim je vladao Novim Beogradom“, mišljenja je Rujević.

Pročitajte još...

A, tu je, kaže, i neizbežan Goran Vesić.

„Koji bi sam hteo da bude gradonačelnik, ili je bar tako bilo do skoro. Ali, to su neke igre koje ne možete da vidite po vestima“, zaključio je Rujević.

„Vučićević neće u zatvor“

Glavni i odgovorni urednik i vlasnik Informera Dragan J. Vučićević pravosnažno je osuđen zbog vređanja novinara Jugoslava Ćosića, zbog čega je bio dužan da plati 200.000 dinara na ime odštete. Umesto da plati, Vučićević je rešio da ode u zatvor, o čemu je obavešten iz suda sa datumom kada da se javi na izdržavanje kazne.

„Što je 3. april. sat kuca tika-taka. Koliko ja razumem, on u svakom trenutku može da plati globu i izbegne zatvor„, pojašnjava Rujević.

Ali, zgodna je reklama, dodaje.

„On od sebe lepo pravi temu, a da će stvarno da robija, mogu da vam potpišem krvlju da neće, možda će radi nekog efekta da ode, možda će da dobije nanogicu, pa će s njom da ode na svoju novu televiziju, koja će biti rijaliti infotejment, tipa političke ‘Zadruge’, pa tamo može da robija“, rekao je Rujević.

A da se Vučićević služi lažima, slaže se i novinar DW-a.

„On laže da ga neko šalje na robiju, on treba da plati globu koja je minijaturna za njegove uslove i biznis model koji služi za zgrtanje para“, kazao je Rujević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar