Foto: Nova.rs

U vladajućoj koaliciji, kako saznaju novine “Nova”, sve se ozbiljnije razmišlja o mogućnosti da na jesen imamo vanredne beogradske, ali i parlamentarne izbore. Već se razmatraju i mogući datumi, ali konačnu odluku predsednik Srbije Aleksandar Vučić donosiće na osnovu onoga što u datom trenutku budu rekla istraživanja javnog mnjenja. A prate se gotovo svakodnevno...

Iako su profesori sa Fakulteta političkih nauka, politički analitičari i istraživači u svojim prognozama mnogo bliži ideji da ćemo vanredne parlamentarne i beogradske izbore, imati zajedno sa onim redovnim lokalnim koji dolaze na proleće 2024, vlast ozbiljno razmatra i druge opcije.

Kako saznajemo, trenutno se razmišlja o ideji da na birališta ponovo izađemo na jesen.

Da je to realna mogućnost ukazuje nekoliko stvari. Pre svega formiranje Narodnog pokreta za državu Aleksandra Vučića i najavljeni obilazak Srbije, što je jasan ulazak u kampanju. Zatim, imamo priče o podizanju cenzusa sa tri na pet odsto, što je ideja koju u javnosti propagiraju članovi SNS. Do kraja godine očekuje nas i implementacija sporazuma s Prištinom, te bi svako odlaganje dobro došlo. Na posletku rezultat SNS i Aleksandar Vučića verovatno bi bio bolji pre, nego nakon pomenute implementacije.

U svakom slučaju, u ovom trenutku se razmatra nekoliko potencijalnih datuma, od kraja septembra, do početka decembra.

Nekoliko mogućih razloga

Govoreći o mogućnosti da, mimo svih očekivanja, građani Srbije već na jesen ponovo izađu na birališta, politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da u ovom trenutku vidi nekoliko razloga za to.

Cvijetin Milivojević Foto:FoNet/Milica Vučković

“Prvo, imamo činjenicu da na proleće dolaze redovni lokalni izbori. I dalje stoji ono Vučićevo obećanje Draganu Đilasu da će vanredni beogardski izbori biti održani u decembru ove ili u martu sledeće godine. S tim u vezi, imamo Đilasovu nedavnu izjavu da na jesen očekuje i vanredne beogradske, ali i vanredne parlamentarne izbore. Zatim, imamo na čelu Beograda Aleksandar Šapića koji nema nikakvu podršku vladajuće koalicije. Ne glasaju protiv njega, ali ne glasaju ni za njega. Na posletku, ali najvažnije, imamo sporazum Beograda i Prištine, a obe strane pregovoračakog stola pronalaze načine da kupe vreme i odlože implementaciju. Zato i Beograd i Priština u ovom trenutku razmatraju vanredne parlamentarne izbore, koji bi za najmanje devet meseci odložili i pristanak na Kosovo u UN, ali i formiranje ZSO”, navodi Milivojević za novine “Nova”.

Smatra da veliku ulogu u celoj priči ima i uvođenje sankcija Rusiji.

“Iako javnosti, pogotovu stranoj, možda izgleda da je Vučić nadomak toga da uvede sankcije Rusiji, siguran sam da računa na to da Vašington i Moskva uskoro nađu rešenje za ukrajinski sukob. Ako bi se to desilo i rat bude okončan, onda bi se drugačije gledalo i na kosovski problem”.

Da li ga birači i dalje vide kao zaštitnika Kosova?

S druge strane, politikolog Boban Stojanović smatra da jesenji izbori ne bi bili dobri za Vučića.

Boban Stojanović Foto:FoNet/Milica Vučković

“Sve u ovom trenutku izgleda kao da će izbora biti uskoro. Formiranje Narodnog pokreta za državu, Vučićeva kampanja, obilazak Srbije, najave promene izbornog cenzusa, kao i zahtevi konzervativnih stranaka za izbore na svim nivoima… Međutim, vanredni izbori se u suštini raspisuju iz dva razloga. Kada imate nestabilne političke prilike i veliku krizu u kojoj vladajuća većina ne može da se održi ili kad se za to ukažu političke prilike i šanse, odnosno kad je rejting stabilan ili je u rastu. Pitanje je da li je Vučiću pametna odluka da na jesen raspiše izbore, uprskos tome što mnogo toga ukazuje da će ih biti”, kaže Stojanović i dalje objašnjava:

“Zapitajmo se zašto je Vučić odmah nakon prošlih izbora izašao s idejom o Srpskom bloku, a sad bi da osnuje Narodni pokret za državu? Da bi ga njegovi birači i dalje percipirali kao zaštitnika države i naroda, ikao je pristao na Sporazum s Prištinom. Uprkos tome, vidimo kome u ovom trenutku raste rejting – to su stranke nacionalne i konzervativne opcije, čak i one koje za sebe kažu da su centar ili desni centar. A ti politički subjekti mogu da urade ono što su uradili i 2022. – da uzmu njegove birače. Zašto bi onda na jesen raspisao izbore na kojima te konzervativne stranke mogu samo da ojačaju. Da se pokaže da je izgubio rejting i da ga jedan deo birača više ne doživljava kao zaštitnika Srbije i Kosova? U suštini, izbori u skorije vreme bi doneli samo rast desnice i potencijalni odliv birača SNS, ka tim opcijama ili prema SPS-u a to Vučiću nije potrebno”.

Zato je prema njegovom mišljenju verovatnija opcija da ćemo novi krug izbora imati na proleće 2024. Očekuje da tada uz redovne lokalne budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori da bi se vodila nacionalna kampanja. Smatra i da se tada neće održati beogradski izbori o kojima se mnogo govorilo.

„U međuvremenu ćemo imati jednu jako dugu kampanju u kojoj će Vučić da objasni narodu da ništa nije potpisao i da je i dalje on najveći zaštitnik Kosova“, zaključuje Stojanović.

BONUS VIDEO: Vučić reagovao na tekst Nove o pritiscima na SPS da uđu u njegov pokret, Dačić „spušta loptu“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar