Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

U svečanoj sali Rektorata Beogradskog univerziteta počela je sednica Studentskog parlamenta na kojoj bi trebalo da bude izabran novi student prorektor. Kako je najavljeno, kandidatkinja će sigurno biti studentkinja Ana Grčić, koja je povezana sa organizacijom CEROB, u čijim prostorijama su deljene dnevnice zaposlenima u kol centru SNS u kampanji za izbore.

Student Blagoje Rozgić upitao je kako nije sramota Anu Grčić da se kandiduje na izborima za prorektora.

„Desila se izborna krađa, studentska organizacije CEROB je kupovala glasove, svi to znamo. Svi potpredsednici CEROB-a predstavlja parlament, došli smo da ih upoznamo i da vidimo ko su. Pozvao sam mlade da vidimo ko su, saznali smo da je jedini kandidat Ana Grčić. Kakvi su to izbori kada je ona jedini kandidat, još je povezana sa CEROBOM. Kako je nema sramota, ima li barem malo dostojanstva da se kandiduje posle svega“, rekao je on za N1.

Studenti iz organizacije „Borba“, koji su i organizatori svih nedavnih protesta studenata najavili su ranije za Danas da će se pojaviti na sednici i da će je bojkovati, ukoliko kandidat bude samo studentkinja Ana Grčić.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Sednica Studentskog parlamenta na kojoj treba da se izabere novi student prorektor se ponavlja nakon što je grupa studenata iznela niz primedbi na regularnost ranije sednice, o čemu je Danas pisao.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Oni su nezadovoljni što je Grčić, koja je aktuelna studentkinja prorektorka, ponovo predložena, jer je, kažu, povezana sa organizacijom Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) u čijim prostorijama su deljene dnevnice za rad u kol centru SNS neposredno pre održavanja izbora.

Foto: Instagram/_cerob_

Ona se nakon pisanja i tekstova u medijima oglasila saopštenjem na svojoj Instagram stranici u kojoj je objasnila svoj angažman.

„S obzirom na to da pojedini mediji već danima koriste moje ime i fotografiju u kontekstu političke borbe i političke propagande, kao studentkinja Fakulteta političkih nauka i student prorektor Univerziteta u Beogradu, želim da se oglasim i najoštrije demantujem sve navode, koji imaju za cilj da diskredituju rad studentskih organizacija i studentskih predstavnika“, navela je Grčić u saopštenju.

Ulogu potpredsednika Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda imala je, kako ističe, pre dve godine.

„S obzirom na to da su se moje obaveze na poziciji studenta prorektora Univerziteta u Beogradu povećavale, nisam svoje aktivnosti lično nastavila u studentskim i omladinskim organizacijama, te ulogu potpredsednika više nisam obavljala“, navela je studentkinja prorektorka Univerziteta u Beogradu.

Šta je (zapravo) CEROB?

Nevladina organizacija CEROB osnovana je 22.10.2018. godine u Beogradu. Kao svoj zadatak nevode edukuciju i unapređenje položaja mladih i studenata.

Da postoje dodatni ciljevi te organizacije saznali smo kada je CINS objavio snimak na kom se vidi da se upravo u prostorijama CEROB-a deli novac za rad u kol centru Srpske napredne stranke u Beogradu.

CEROB Beograd Foto: CINS

Na svojim društvenim mrežama članovi organizacije često dele fotografije sa državnim funcionerima i hvale se sastancima i akcijama koje organizuju u saradnji sa njima. Takođe, kako za Novu objašnjava studentkinja Emilija Milenković, od državnih institucija dobijaju velika novčana sredstva za realizaciju projekata namenjenih mladima.

Ko su članovi i funkcioneri CEROB-a?

Ono što je nedvosmisleno jeste da su članovi i funcioneri CEROB-a više nego umešani u rad kol centra, ali i u brojna krivična dela koja se povezuju sa njegovim radom.

Naime, na pomenutom snimku kao osoba koja deli novac zaposlenima u kol centu SNS-a vidi se potpredsednica CEROB-a i bivša predsednica studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Ana Ćurić. Nju smo zatekli i juče ispred kol centra, ali je tom prilikom negirala da zna za postojanje ovog centra. Na pitanje da li radi tu, odgovorila je da čeka drugaricu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare