Foto:Amir Hamzagic / AFP / Profimedia; shutterstock

Nakon što je CINS u svom tekstu objavio da SNS kol centar radi punom parom, u nastavku navode detalje o isplatama aktivista koji su angažovani na ovim poslovima. Za rad tokom izbornog dana, 17. decembra, treba da budu plaćeni čak 9.000 dinara, međutim, postoji uslov - da prethodno fotografišu svoj glasački listić. CINS donosi priču o tome kako funkcioniše ovaj kol centar, gde se nalazi, kakva su zaduženja aktivista, ali i gde dolaze po isplatu koja im se daje na ruke, svakog ponedeljka.

Novinarka CINS uspela je da postane deo grupe aktivista koji rade za kol centar SNS.

Saznala je da je u toj grupi više od 350 ljudi, da rade u smenama i dobijaju dnevnice dnevnice od oko 3.000 dinara za nešto više od četiri sata rada.

Foto: Shutterstock

U isto vreme dok je novinarka CINS  bila u kol centru, u ulici Ilije Garašanina, u centru Beograda, više mladih je stajalo u redu ispred jednog lokala. Bilo je to sedište nevladine organizacije koja se bavi mladima – Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB). Članovi CEROB-a često se hvale sastancima i akcijama koje realizuju sa državnim organima, a za to su dobijali milione kroz različite konkurse. Ova organizacija nema podnet finansijski izveštaj za prošlu godinu.

Generalni sekretar ovog udruženja Ognjen Kočević, bio je u javnosti nakon što je u martu 2019. godine opozicija upala u zgradu RTS-a. Grupa studenata se tada okupila ispred zgrade javnog servisa i pružila podršku zaposlenima. Među njima je bio i Kočević.

„Evo ja kad bih mogao, kao i moje kolege što su tražile da dobijemo medijski prostor na RTS-u, pričali bismo o problemima koji zaista muče mlade. Mi kao budućnost ove države se susrećemo sa ogromnim problemom odliva mozgova“, rekao je on tad.

Foto: Shutterstock/N.Z.Photography

Kočević je u WhatsApp grupi naveden i kao jedan od supervizora u kol centru, a mladi koji su čekali u redu su zapravo radnici tamo.

Njima je u porukama na grupi naznačeno da za svoj rad dobijaju novac u kešu i da će im biti isplaćen u prostorijama CEROB-a. Prema uputstvima sa grupe, oni koji rade u kol centru ne smeju da o dnevnicama pričaju između sebe.

„Ukoliko vas neko pita preko koga ste, reći ćete da ste preko Uroša i ako bilo šta treba da zovu Uroša“, stoji u jednoj od poruka.

Dnevnica za jednu smenu iznosi tri hiljade dinara, a postoje i „specijalne dnevnice“ koje su tri i po hiljade. Na nedeljnom nivou bude isplaćeno više od tri miliona dinara. Ovo potvrđuje i poruka M&J Lady Hostese na grupi koja je u danu isplate rekla da „raspoređuje 1120 dnevnica“. Grupa na WhatsApp-u je inače napravljena u avgustu ove godine.

Odakle novac dolazi, nije poznato.

Negde u vreme kada je isplata za prošlu nedelju završena, naša novinarka je ponovo dobila poziv iz M&J Lady agencije.

„E, draga, je l’ imaš minut?“

Rekla joj je da je ispao neki „haos“ u kol centru.

PROČITAJTE JOŠ

„Glavni šef je rekao da ove nedelje ne ubacujemo za sada nove ljude u posao, razumeš?“

Rekla je i da će joj se javiti kada bude trebalo novih ljudi, pa će javiti za nove smene, a dnevnicu za taj dan će svakako dobiti.

„Ili ću ti javiti gde da dođeš da uzmeš, ili ću ti uplatiti na račun.“

Ovo je bio prvi put da se pominje isplata koja nije u kešu. Na kraju joj je ponudila da radi u njenoj agenciji za hostese. Mnogo je veća zarada, objasnila je.

Dan isplate

Sledećeg ponedeljka, novinarka CINS-a je otišla u prostorije CEROB-a na dan kada su tamo isplaćivane dnevnice. Njeno ime se našlo na spisku od ukupno 334 osobe.

Kada se uđe u prostorije ove organizacije sa desne strane se nalaze stepenice kojima se penje na galeriju. Tu, duž uskog hodnika u redu stoje oni koji su protekle nedelje radili u kol centru, a na njegovom kraju se nalazi sto za kojim sede Milena Marković iz MJ&Lady Hostese i osoba iz CEROB-a. Milena proverava na spisku imena ljudi, koliko su radili i da li je reč o običnim ili specijalnim dnevnicama, a osoba iz CEROB-a daje novac.

Posle nekog vremena, došao je red na novinarku CINS.

Milena: Ćao draga.

Novinarka CINS-a: Ćao, Ivana Milosavljević.

Milena: Koliko si imala dana?

Novinarka CINS-a: Jedan, onaj ponedeljak.

Milena: Reci mi samo za 17. (dan glasanja prim.nov), jesi ubačena u grupu?

Novinarka CINS-a: Nisam.

Milena: Odakle si ti?

Novinarka CINS-a: Iz Knjaževca, ali u Beogradu živim.

Milena: Imaš prebivalište ovde?

Novinarka CINS-a: Da, da.

Milena: Prebivalište imaš?

Novinarka CINS-a: Da,da.

Milena: Top, bravo kraljice.

Predstavnica CEROB-a koja daje novac se obraća novinarki CINS-a: Jedan dan je l’?

Novinarka CINS-a: Da.

Milena: Dobro, Ivana, reci mi, 17. decembra je l’ možeš da radiš?

Novinarka CINS-a: Mogu, da.

Milena: Ivana Milosavljević (zaokružuje), i dnevnica je devet hiljada, treba da se glasa pre dolaska na posao … (zvoni joj telefon, priča, kaže isplaćuje dnevnice).

Milena: Dobro, znači, dnevnica je devet hiljada i treba da se slika glas pre nego što se dođe na posao, pošalješ meni taj glas, to nam je samo neka garancija da si naša, da si lojalna, da ćeš dobiti devet hiljada (smeje se). Čekaj da te ubacim u grupu, molim te. Kako je ime i prezime?

Novinarka CINS-a: Ivana Milosavljević.

Milena: Da nam ne dođu ovde neki…

Ona je nakon toga našu novinarku ubacila u novu WhatsApp grupu i poželela joj dobrodošlicu:

Nova grupa za izbore Foto: CINS

„E, dobrodošla u klub 17.12.“

Grupa je ovog puta u nazivu pored srpske zastave i reči CALL imala i tačnu vremensku odrednicu – 17.12, nedelja. Na dan objave teksta ova grupa je imala 315 članova.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare