vladmir putin, beograd
Srbija Rusija Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Delegacija Evropske unije održala je ove nedelje informativnu sesiju za organizacije civilnog društva o tome kako se prijaviti na novoobjavljeni poziv za dostavljanje predloga projekata, a ukupan budžet biće 4,8 miliona evra. Ovom prilikom ambasador EU u Srbiji poručio je i da će Evropska unija nastaviti da podržava civilno društvo u Srbiji te da su izveštaji o smanjenju ulaganja u ovaj sektor lažni.

Emanuele Žiofre, ambasador EU u Srbiji, je izjavio da „demokratija jača kada je civilno društvo snažno i sposobno da ojača transparentnost i odgovornost javnih organa, kao i da promoviše aktivno angažovanje građana unutar njihovih zajednica za inkluzivne i participativne procese, prenosi portal European Western Balkans.

„Veoma sam ponosan što će EU nastaviti da podržava civilno društvo u Srbiji i doprinosi da ono bude efikasnije i održivije. Osnaženo civilno društvo je ključna komponenta svakog demokratskog sistema i kao takvo treba da ga prepoznaju i tretiraju svi akteri, uključujući državne institucije“, izjavio je Žiofre.

Pročitajte još...

Ambasador je takođe istakao da su nedavni izveštaji o smanjenju ulaganja u ovaj sektor lažni. Upravo suprotvno, što je pokazao pomenuti poziv za podnošenje predloga, najviši ikada objavljen. „EU pruža mogućnosti onima koji rade za ljudska prava, zaštitu životne sredine i izgradnju demokratije i vladavine prava.”

Podsećamo, dnevni list Blic objavio je u ponedeljak da nevladin sektor u Srbiji nije ispunio očekivanja donatora i da bi mogao da ostane bez novca. „Nezadovoljni radom i učinkom domaćih NVO na političkom planu, Amerika i EU nameravaju da smanje donacije, a sve je glasnija inicijativa da se finansiranje svede na minimum“.

Izvori Blica iz beogradskih ambasada nezvanično su naveli i da je „većina finansiranih projekata promašena“ jer se bave samo unutrašnjim pitanjima, dok Zapad prevashodno zanima smanjivanje ruskog uticaja u Srbiji. Dodaje se da se od nevladinog sektora očekivalo da za novac koji dobijaju delimično ispune dva cilja.

Blic piše da je prvi cilj bilo povećanje pozitivnog stava građana Srbije prema evropskim integracijama, a drugi smanjivanje ruskog uticaja u Srbiji. „Zapadne sile bi volele da vide manju podršku Vladimiru Putinu u javnom mnjenju Srbije i da „rasprostranjena krilatica – nas i Rusa 300 miliona- izgubi svoje sledbenike“.

Emanuel Žiofre Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Delegacija EU u Srbiji u četvrtak je saopštila da će novoobjavljeni poziv vredan 4,8 miliona evra dodatno ojačati sveukupne kapacitete civilnog društva putem Nacionalnog resursnog centra EU širom Srbije kroz regionalno prisustvo.

„Takođe će povećati kapacitete manjih lokalnih organizacija u razvoju za zagovaranje, kao i praćenje reformi i procesa evropskih integracija Srbije kroz fleksibilnu finansijsku podršku. Fokus će staviti na jačanje nerazvijenih delova civilnog društva u pojedinim sektorima i njihovom konsolidovanju“, saopštili su iz Delegacije EU u Srbiji.

Bez obzira na veći fokus na osnaživanje civilnog društva u Ukrajini usled ruske agresije, osim EU, i druge ambasade i inostrani fondovi nastavili su sa redovnim aktivnostima finansiranja civilnog društva u Srbiji.

Bonus video: Zaglavila se cisterna vatrogasne službe


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar