srbija, rusija, vladimir putin
Srbija Rusija Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Prema proceni stranih diplomata iz vodećih zapadnih država, srpske nevladine organizacije su podbacile u većini oblasti. Pre svega po pitanju povećanja pozitivnog stava građana prema evropskim integracijama, a posebno u smanjivanju ruskog uticaja u Srbiji. S obzirom na to da nevladin sektor nije ispunio očekivanja donatora, mogao bi da ostane bez novca, piše Blic.

„Zapadne sile bi volele da vide manju podršku Vladimiru Putinu u javnom mnjenju Srbije i da rasprostranjena krilatica „nas i Rusa 300 miliona“ izgubi svoje sledbenike“, piše Blic i dodaje:

„Nasuprot očekivanjima i velikim ulaganjima, dobijen je suprotni rezultat: nikad veće protivljenje EU integracijama, a Rusja sa Putinom na čelu po idolopoklonstvu“.

Za ovakve rezultate, kako dalje navode, verovatno je odgovornija politika Brisela, nego srpske NVO. Konstantno uslovljavanje i politika štapa i šargarepe, u kojoj je štap sve veći, a šargarepa sve manja, itekako su uticali na stav građana Srbije. Iak, strane diplomate, sagovornici Blica, su stroge i smatraju da je etiketa neuspeha nevladinog sektora sve slabiji prozapadni duh i jačanje ultradesničarskih snaga u Srbiji.

BONUS VIDEO: Može li se nevladin sektor nadati boljem tretmanu?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare