Žiofre: EU želi da se Srbija priključi sankcijama

Politika 28. jun 202213:46 > 13:46
Podeli:
Emanuele Žiofre Foto: N1

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je danas da je Unija tokom proteklih više meseci, koliko traje rat u Ukrajinu, bila jedinstvena i jednoglasna i istakao da želi da im se zemlje Zapadnog Balkana, uključucjući Srbiju, pridruže u tome.

„Usvojili smo jednoglasno šest paketa sankcija Ruskoj Federaciji iako je to delom protiv interesa građana EU, ali želimo mir. Želimo da nam se zemlje Zapadnog Balkana pridruže u tome, uključujući Srbiju“, kazao je Žiofre na tribini „Kretanje Zapadnog Balkana ka evropskoj spoljnoj i bezbednosnoj politici“ u okviru konferencije Beogradskog centra za bezbednosnu politiku „Svetionik boljeg Balkana – prvih 25 godina BCSP“.

Žiofre je dodao da zemlje EU žele da nastave sa osudama ruske agresije u svim međunarodnim institucijama.

Prema njegovim rečima, Srbija je pokazala gostoprimstvo ukrajinskim izbeglicama, a EU želi da da ceo region, uključujući Srbiju, nastavi da ispoljava zajedničke vrednosti sa EU, da se za njih zajedno svi bore u, kako kaže, ovim kritičnim vremenima.

Žiofre je kazao da se kriterijumi za proširenje EU nisu promenili posle ruske agresije na Ukrajinu, ali ta situacija zahteva od Unije da donosi odluke.

"Agresija na Ukrajinu će imati posledice po ceo svet, milioni ljudi su u riziku od izgladnjivanja i moramo biti jedinstveni i delovati zajedno. EU računa na Zapadni Balkan, to su naši partneri, želimo da branimo naše zajedničke vrednosti zajedno", kazao je Žiofre.

Dodaje da mnoge zemlje na Zapadnom Balkanu dele isti problem kao zemlje EU zbog zavisnosti od ruskih energenata.

Navodi da je ovo vreme da se iskoriste evropske šanse i u tom smislu kaže da je na samitu prošle nedelje rečeno da EU ostaje posvećena procesu proširenja.

BONUS VIDEO Ponoš: Srbija treba da uvede deo sankcija Rusiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar