Foto: Printscreen/Danas/Privatna arhiva

Zbog transparenta “Kosmet je Srbija, Vučić je izdajnik”, ratni veteran iz Kuršumlije Zvezdan Ristić morao je u policiji da daje izjavu. On je ovaj transparent razvio na svečanosti prilikom dodele boračkih spomenica u organizaciji Ministarstva za rad, boračka i socjalna pitanja. Pet dana posle ovog događaja oglasio se MUP, koji je u svom saopštenju rekao da Ristićev transparent “ima obeležje krivičnog dela izazivanje panike i nereda”. S druge strane, Zvezdan Ristić za Nova.rs kaže da nije rekao ništa što nije tačno i sumnja da sve ima političku pozadinu, jer je on predvodnik opozicione liste u Kuršumliji.

Zvezdan Ristić (52) od ministra Nikole Selakovića dobio je boračku spomenicu za učešće u ratovima od  1990. do 1999. godine, a potom je razvio transparent na kome je pisalo “Kosmet je Srbija, Vučić je izdajnik”.

Na ovaj način je, kako kaže, želeo da izrazi svoje političko mišljenje i stav da je dodela boračkih spomenica “zloupotreba boraca u političke svrhe u predizbornoj kapanji”.

Sve se dogodilo 3. novembra u sportskoj hali u Kuršumliji. Policija je istog dana reagovala i pozvala Ristića na razgovor.

“Ja mislim da moj čin nije izazivanje panike. Možda je paniku izazvalo samo kod ministra ili kod Aleksandra Vučića. Ne znam kakvu paniku može da izazove reč koja je napisana u Ustavu Republike Srbije. Ako od toga nekoga hvata panika, onda i treba da ga hvata panika”, kategoričan je Ristić.

Dodaje da je pomalo bio iznenađen brzinom kojom su službe reagovale. Objašnjava i da je istog dana “najnormalnije otišao u policiju na razgovor”, ali da je tek pet dana kasnije, iz medija saznao da se njegovo širenje transparenta kvalifikuje kao izazivanje panike.

“Na razgovoru u policiji mi ništa nisu rekli koji je osnov, niti su spomenuli da to smatraju nekom pretnjom ili izazivanjem panike. Od mene su samo tražili da dam izjavu o događaju koji se desio i ja sam dao izjavu. Njihov odnos je bio korektan i tu nemam nikakav prigovor. Na tom razgovoru nije bilo ni reči o tome da li mi se nešto stavlja na teret”, opisao je Ristić.

U saopštenju MUP-a mnogo neistina

Ovaj ratni veteran navodi da je tek u saopštenju policije koje je objavljeno 8. novembra saznao šta mu se stavlja na teret. Ističe i da u tom saopštenju postoje nelogičnosti.

Foto:privatna arhiva

“Onde piše da me je neko telefonom pozvao da dođem u policiju, što je laž. Ja sam imao propuštene pozive, ali su došli lično kući da me pozovu. Ne mogu da kažem, odnos je bio korektan. Otišao sam da uzmem dete iz vrtića i posle toga u policiju na razgovor. Inspektor koji je to radio stvarno je bio korektan. Ali, nisu me obavestili telefonnom, to je laž u saopštenju. Takođe piše i da je urađeno po nalogu Tužilaštva. Između propuštenih poziva i dolaska policije prošla su tri četiri minuta. Ako su za tih nekoliko minuta mogli da kontaktiraju tužioca, da mu objasne šta je bilo i da im on naloži da me lično pozovu, mislim da je to nemoguće”, priča Ristić.

On za naš portal ističe da “ne vidi” kako njegov transparent može pravno da se kvalifikuje kao širenje panike i smatra da su mnoge izjave predsednika Aleksandra Vučića više uznemirile i uplašile javnost, nego transparent koji je on razvio.

Kad Vučić kaže ‘biće nam mala groblja’ to onda nije širenje panike

“Kad predsednik države na televiziji kaže da će nam biti mala groblja, njega ne zovu u policiju, njega ne zove tužilaštvo da ga pita što širi paniku. Kada kaže da je policija pratila ljude koji su neke druge ljude mleli u mašinama za meso i kada pokazuju slike delova tela na televiziji, ako to nije izazivanje panike kod naroda, ne znam šta je onda izazivanje panike. Šta su hteli takvim slikama da pokažu? Da u Srbiji mogu da vas ubiju i naprave mleveno meso. I to još radi predsednik države. Ako to nije izazivanje panike, a ovo moje jeste, onda ja stvarno ne znam kako to bilo ko normalan može da shvati”, pita se ovaj veteran izKuršumlije.

Aleksandar Vučić Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

“Evo, ja prihvatam da sam odgovoran za širenje panike, ako Aleksandar Vučić prizna da ga je uhvatila panika zbog mog gesta”, podvukao je on.

“Poješće te mrak” – pretnje preko Fejsbuka

U danima posle razvijanja transparenta, Zvezdan Ristić kaže da je u svom ličnom okruženju dobijao “čestitke i podršku”, čak i od pripadnika vojske i policije.

Međutim, dodaje da na društvenim mrežama nije tako, te da su mu stizale pretnje sa nepoznatih profila.

“Na Fejsbuku sam dobijao neke pretnje sa profila bez slike tipa ‘poješće te mrak’. To sam izbrisao, ali posle nekoliko takvih, pojavila se jedna pretnja gde se čovek pojavio imenom i pezimenom i slikom. To sam prijavio policiji. Ne zato što mi to nešto smeta, ili smatram nekom ozbiljnom pretnjom, već da vidim njihovu reakciu. Da Ii će i tada u tih nekoliko minuta, koliko im je bilo potrebno kada su mene zvali, da zovu tužioca i da to smatraju ugrožavanjem bezbednosti. Javili su se posle tri dana, da iz mog telefona uzmu profil sa kog sam dobijao pretnje”, ispričao je Ristić.

Mislim da iza svega stoji politika

Zvezdan Ristić je politički aktivan, a njegovo ime dobro je poznato u Kuršumliji. On je odbornik u Skupštini opštine, a na predstojećim lokalnim izborima biće i nosilac opozicione liste.

On smatra da je vlast sve ovo uradila, kako bi ga politički diskreditovala.

“U Kuršumliji se ujedinila opozicija, a ja sam nosilac liste na kojoj je šest stranaka. Možda ovim mojim progonom žele da daju primer i da zastraše ljude u drugim sredinama” sumnjičav je Ristić.

Foto:privatna arhiva

Na kraju kaže i da “nema šta da krije”, da kao građanin ima pravo na svoje slobodno političko mišljenje, te da izlaskom u javnost želi da zaštiti i položaj svoje porodice.

Ponosno ističe da je otac šestoro dece, koja su, kako kaže, njegovo najveće bogatstvo, ali pomalo strahuje za najstarijeg sina koji je zaposlen u Vojsci Srbije.

“Moj sin radi kao vojnik po ugovoru, pretpostavljam da će sada biti pritisaka i da možda neće hteti da mu produže ugovor, iako je on 100 posto na mestu i ima odlične ocene. Mislim da u ovoj situaciji, jedino može da ga zaštiti javnost, ako se o mom slučaju priča u medijima”, zaključio je ratni veteran Zvezdan Ristić.

BONUS VIDEO: Ratni veteran pokazao transparent i završio u policiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare