Edi Rama Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Premijer Albanije Edi Rama poručio je da puno formiranje međunarodnog subjektiviteta Kosova polazi od dijaloga, normalizacije odnosa i konačnog mira sa Srbijom, rame uz rame sa strateškim saveznicima, Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom i nikako drugim putem“, prenosi Gazeta blic.

Rama je objasnio da se zaokruživanje međunarodnog subjektiviteta Kosova ne postiže političkim bajkama.

„Iluzije se mogu prodati biračima za naredne izbore političkom bajkom o tome kako je Kosovo oslobođeno od Hašima ili kako se Kosovo u rovovima brani od Srbije…ovim se nikako ne postiže zaokruživanje međunarodnog subjektiviteta Kosova, naprotiv, odlaže se na neodređeno vreme“, rekao je Rama.

Rama je govorio o „teoretičarima i praktičarima izbornog patriotizma“, poručivši tako kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da se ne treba politički zabarikadirati.

„Oni misle da se diplomatski rat sa Srbijom dobija izolacijom od velikih saveznika Kosova. Diplomatski rat sa Srbijom dobija se raspirivanjem neprijateljstva prema Vladi Albanije, a zatim i prema meni lično“, rekao je Rama.

PROČITAJTE JOŠ

Rama je istakao da nekadašnji lideri OVK „doneli slobodu Kosovu“.

„ Čini se da Kosovo još nije oslobođeno od Srbije, ali se kroz ove poruke i kratke komentare implicira da će, kako je oslobođeno od Hašima, biti oslobođeno i Srbije. Ovo je obrazovna nelojalnost i nije samo nelojalnost onima u Hagu. Oni su tu jer su doneli slobodu Kosova, ali to je vaspitna nelojalnost prema celoj mladoj generaciji Kosova koja nije videla rat, i zahvaljujući doprinosu ovih ljud“, rekao je Rama.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar