Viola fon Kramon Foto: Evropski parlament

U intervjuu za dnevni list “Nova”, evroposlanica Viola fon Kramon rekla je da bi Evropska unija mogla da uvede određene mere protiv Srbije ukoliko zvanični Beograd ne bude bezuslovno sarađivao tokom istrage o oružanom sukobu u Banjskoj. Ona je navela da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije jedini sagovornik EU iz Srbije i da je njegov kredibilitet značajno narušen nakon 24. septembra.

U razgovoru za naš dnevni list, Fon Kramon je istakla da bi eventualne mere trebalo da naprave štetu vladajućem režimu u Srbiji, uz napomenu da su opravdane kritike da Evropska unija neretko bila blaga prema Vučiću i Vladi Srbije.

PROČITAJTE JOŠ...

„Vraćanje viza bi najviše pogodilo obične građane i zato sam generalno protiv toga. Moramo da udarimo tamo gde će to napraviti štetu vladajućem režimu – a to je smanjenje novca iz fondova EU. Međutim, slažem se sa vama da je komunikacija EU prema Vučiću i Vladi Srbije u najboljem slučaju bila dvosmislena i nema sumnje da bi se sada neko u Srbiji mogao zapitati – zašto moramo da trpimo bilo kakve mere ako ste nam do juče govorili da on je dobar momak koji radi sjajne stvari? Potpuno sam svesna da je EU trebalo da bude mnogo stroža prema Vučiću i režimu SNS u komunikaciji. Nije ni čudo što će običan građanin pomisliti da EU podržava Vučića ako predsednik Komisije ili komesar Oliver Varhelji dođe i otvoreno ga pohvali. Ipak, vidim da se stvari menjaju posebno posle rata Rusije protiv Ukrajine; Evropska narodna partije više ne stoji ni iza Vučića ni iza SNS. Ipak, premalo i prekasno.

Na pitanje da li je predsednik Srbije posle svega i dalje jedini kredibilni partner EU iz Srbije, Fon Kramon kaže da on to nikada nije bio i da postoje brojni akteri u našoj zemlji koji sagovornici Brisela.

Viola fon Kramon Viola von Cramon
Viola fon Kramon Foto:BETAPHOTO/European Parliament/Alexis HAULOT

„Ali njegov kredibilitet je posle 24. septembra veoma upitan. Sarađujemo sa širokim spektrom aktera u Srbiji, uključujući civilno društvo, opozicione lidere i razne zvaničnike. Osnovni cilj EU je da podrži demokratske procese i reforme u zemlji. Ja se lično angažujem sa svim progresivnim, kritičnim i nezavisnim glasovima u zemlji jer oni pružaju pravi uvid u stanje u zemlji. Ali, moja poruka bi bila – više ljudi, posebno onih u nevladinim organizacijama, istraživačkim centrima i akademskoj zajednici – mora da se angažuje u srpskoj politici. Jednostavno, previše se troši politički kapital jer ti ljudi ne žele da uđu u političku arenu jer nije pravo vreme ili je „previše prljavo“. To bi bio veliki podsticaj za reforme i transformaciju Srbije.

Ceo intervju sa evroposlanicom iz redova Zelenih, pročitajte na ovom linku.

BONUS VIDEO: