Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Shutterstock

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić pokušala je da debatuje sa bivšim načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Zdravkom Ponošem o situaciji u Vojsci Srbije, ali je, kao po običaju, izvukla deblji kraj.

Iako nije jasno odakle samopuzdanje osobi poput Brnabić, koja nema aposlutno nijednu dodirnu tačku s vojskom, da debatuje o stanju u vojsci sa bivšim generalom, premijerka se odlučila da izađe teren. I naravno, okliznula se u startu.

Pročitajte još...

Ali krenimo od početka.

Najpre je osnivač pokreta „SRCE“ i bivši general u razgovoru za naš portal ocenio da je čitava priča sa podizanjem MIG-ova zbog dronova jeftina i već viđena predstava za domaću javnost.

“Takozvani ‘vrhovni komandant’ je izdao besmisleno naređenje za upotrebu borbene avijacije. Besmisleno je zato što to nije posao ni za njega ni za borbenu avijaciju. To bi i on trebalo da zna, a ako ne zna tužno je da mu niko nadležan nije skrenuo pažnju da se ne bruka sa tom predstavom. Dovođenje par četa vojne policije i antiterorisičkih policijskih jedinica u kasarne, na obodu KiM u subotu, bio je uvod u ovu predstavu kojoj je potreban zamah ka ratnoj drami. Profesionalno obavljen posao bi podrazumevo da je Vojska rutinski prizemljila te dronove, čiji god da su, a politička vlast taj incident koristila kao jednu od karti u pregovorima o sporazumu na kojem se radi. Ovako je to bila jefttina i već viđena predstava za domaću javnost”, rekao je Ponoš.

Usledio je odgovor Brnabić, koja je pokušala Ponošu da objasni kako vojska funkcioniše.

„Zdravko Ponoš, nažalost, zaista ne razume na koje sve načine se pokušava ugroziti bezbednost Republike Srbije. Zato smo bili toliko jaki i tako bezbedni kad je on bio na čelu Vojske Srbije. On je dron video samo na svadbi, a bespilotnu letelicu samo na Google“, rekla je premijerka, a zatim je Ponoša opisala kao „jednim od najgorih načelnika Generalštaba“.

„On je sticajem nesrećnih okolnosti bio na to mestu i ostaće upamćen kao čovek koji apsolutno ništa dobro za srpsku vojsku nije učinio“, izjavila je Brnabić.

Upitan da prokomentariše izjavu premijerke, Ponoš je za dnevni list „Danas“ kratko poručio:

„Ima ona svoje muke i bez mene“.

Istina.

BONUS VIDEO: Vučić odgovorio Ponošu o obaranju drona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare