Odmah posle posete predsednika Srbile Aleksandra Vučića Užicu, 17. avgusta, kada je u bolničkom krugu u ovom gradu najavio rekonstrukciju Opšte bolnice Užice, u koji će biti uloženo 80 miliona evra, repriza tog događaje emituje se na ekranima na ulaza u bolnicu. Bez prestanka, danonoćno, svi koji ulaze i izlaze iz bolnice, umesto medicinskih obaveštenja i imena lekara koji dežuraju na svim odeljenjima, čemu su ranije služili ekrani, na dve strane pulta, na njima gledaju posetu predsednika i iščitavaju njegova obećanja. To je prva informacija koju pacijenti i zaposleni, hteli ili ne, dobijaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dva dana posle avgustovske posete predsednika, koliko je bilo potrebno da se izmontira video materijal, krenulo je neprekidno emitovanje tog događaja na ekranima koji se nalaze na pultu na ulazu, odnosno izlazu iz Opšte bolnice Užice. Video materijal upotpunjen je i tekstom.

Užice, bolnica, spot, reklama, Aleksandar Vučić, poseta, spot u Užičkoj bolnici
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posetio je u utorak 17. avgusta Zdravstveni centar Užice i zahvalio se zdravstvenim radnicima na njihovom požrtvovanom radu i tom prilikom najavio nove investicije u zdrvastvo“, rečenica je koja se nalazi na ekranu a koji smenjuje sledeća:

„Početak radova planiran je za godinu dana jer je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije. U rekonstrukciju i izgradnju novog kliničkog centra biće ulagano u naredne četiri godine po 20 miliona“.

„Predsednik je obećao od 1. januara 2022. godine i novo značajno povećanje plata zdravstvenim radnicima“.

Užice, bolnica, spot, reklama, Aleksandar Vučić, poseta, spot u Užičkoj bolnici
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Pacijenti i zaposleni odmahuju glavom na pitanje šta misle o ovoj pojavi, ni manje ni više nego u bolnici?

Kampanja na svakom koraku

Imali su komentar ali su nas zamolili da ih ne fotografišemo i ne pišemo njihova imena jer pacijenti strahuju od posledice u tretmanu zdravstvene usluge a zaposleni od sankcija.

“Kampanja na svakom koraku, ovo je posledica političkih poslušnika, rade šta požele, bolnice tretiraju kao privatno vlasništvo, nemaju ni stida ni obraza”.

“Ništa ne čudi, pa svaki ekran je njegov, zašto ne bi bili i ovi. Iritantno, vulgarno, ovde ljudi dolaze da se leče, da im se pomogne a ne da gledaju u slike zbog kojih ćemo svi kolektivno oboleti”.

“Moje mišljenje je da je ovo pre svega potcenjivanje zdravstvene ustanove, zdravstvenih radnika, škole koju su završili, pogotovo u vreme borbe sa bolešću”, neka su od mišljenja većine sa kojima smo razgovarali.

„Što da ne, za njega je svako mesto“

Sa druge strane, jednom delu onih koji su se zatekli u bolnici, slika sa ekrana uopšte ne smeta, naprotiv.

Užice, bolnica, spot, reklama, Aleksandar Vučić, poseta, spot u Užičkoj bolnici
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

“Meni se baš dopada, naš predsednik, ko ga voli njemu se sviđa, ko ga ne voli njemu se ne sviđa. Da li je ovde mesto za to? Zašto da ne, za njega je svako mesto”.

“Prva liga, to je dobro za sve, za ustanovu, za građane. Stao sam i gledao nekoliko puta, došao predsednik, nebitno što je on ali svaka inovacija je dobra, ovo je super sada”, mišljenje je druge strane.

Bez obzira na stavove građana, objašnjenje zbog čega se na ekranima zdravstvene ustanove, koji služe za pruženje informacija pacijentima, tri i po meseca emituje navedeni video spot, koji pre svega šalje političku poruku kao i detaljnije obrazloženje ove odluke, potražili smo lično juče iz Zdravstvenog centra Užice.

Odgovor bolnice bez odgovora

Rečeno nem je da v.d. direktora nije prisutna te da ćemo termin za njenu izjavu ili pisani odgovor dobiti danas.

Užice, bolnica, spot, reklama, Aleksandar Vučić, poseta, spot u Užičkoj bolnici
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Sve što je danas stiglo kao odgovor, stalo je u jednu rečicu.

“Po odluci prethodnog direktora koji je preminuo, emitovan je kratak film posete predsednika Republike Srbije, u kome su obećana sredstva za adaptaciju  naše ustanove”, stoji u odgovoru koji je uputila PR Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević.

Više informacija smo potražili i od direktora OB Užice dr Slobodana Jovićeviće. Odgovor bez veće razlike i stava struke.

“To je postavio pokojni direktor Miloš Božović, posle posete Aleksandra Vučiće. Dogovor je da se to skine i da se zamene medicinskim obaveštenjima koja su od značaja za pacijente, koja su i ranije bila na ekranima”, rekao nam je dr Jovićević.

Direktor bolnice nam je još rekao da nema mišljenje o tome što se takav video materijal, bez prestanka emituje više od tri ipo meseca umesto medicinskih obaveštenja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare