Poslanik u Skupštini Srbije i profesor Univerziteta u Beogradu u penziji, Vladeta Janković, govorio je u emisiji “Utisak nedelje” o događajima koji su obeležili zasedanje parlamenta o Kosovu.

On podseća da je mnogo ranije, pre sednice, opomenuo predsedvajućeg Vladimira Orlića da će, zbog načina kako vodi sednice, doći u jednom trenutku do incidenta.

Pročitajte još...

„Bio sam svedok toga i to uopšte nije moralo da se desi. Da je Orlić normalno vodio sednicu, on bi dao reč ovima koji su tražili po Poslovniku. Ako bi došlo do situacija, kao što je isticanje transaprenata, mogao je prekinuti sednicu i posle pet minuta je nastaviti, pošto se dogovore. Ali on je namerno pustio da dođe do incidenta. Ja sam to njemu pre mesec, dva dana rekao, pre svima, da je na ivici ozbiljnog incidenta. I to se dogodilo, potukli su se tamo, počeli su da se guraju, da se psuju, bilo je fizičkog kontakta, da se lažemo… Predsednik je sedeo mirno, kako je rekao, on se pomerio iza jednog ‘zida’ od pet-šest telohratelja. To je bilo prosto neizdrživo, a sad se to koristi kao argument da je Skupština ne samo besmislena, već da je to bio pokušaj linča predserdnika, što je da se čovek bukvalno prekrsti levom rukom,“ objašnjava Janković.

Janković se osvrnuo i na ponašanje predsednik Srbije Aleksandra Vučića tokom incidenta.

“Ima nešto tu još… Ako ste pirmetili dok je trajala ta gužva, Vučić je sve vreme govorio. Nijednog trenutka nije prestao da govori, a Orliću nije palo na pamet da prekine sednicu. Stvar je u tome što kod njih postoji očeivdno neko dogovoreno pravilo – da se nikad ne smeju zaustaviti, da nikad ne smeju prvi popustiti, nikad ne smeju odustati.. To je to, nema predaje… I to je uostalo, ja mislim savet Tonija Blera i njegove ekipe”, naglašava Janković.

Profesor Janković kaže da vlast pokušava svojim ponašanjem da natera opoziciju da izađe iz parlamenta.

“Znao sam, odmah na početku, kad su odredili za predsednika Skupštine, a Jovanova za šefa poslaničke grupe, šta će da se desi. I jedan i drugi su provokativne, konfliktne ličnosti. Oni nikad neće prihvatiti da su se povukli, već će terati ovako sve dok opoziciju, nadaju se, ne isteraju iz parlamenta. Kad su oni priznali da su pogrešili? Uhvatite ih ‘u sve četiri’, kao što je recimo Koluvija i Jovanjica, ako ima čistijeg slučaja – to je to. Nikad nisu priznali ništa.. Nikad nisu priznali ona dva minuta sa doljevačke rampe. To sve najdrastičniji mogući slučajevi, ali nikad Vučić ne pušta niz vodu nikoga. To je sve deo te strategije, koja je deo te propagandne koncepcije, koja je utvrđena i ne preterujem kad kaže i naučno utemeljena. To je nauka svoje vrste koja ima veze sa psihologijom, politikologijom, sociologijom”, kaže on.

Janković smatra da jedini lek protiv ovakvog ponašanja je da se opozicija dogovori i da koordiniše svoje aktivnosti.

“Ako bi se opozicija organizovala, koordinisala, to bi drugačije izgledalo”, podvlači Janković.

Govoreći o francusko-nemačkom planu, profesor Janković kaže da je uveren da se pomenuti dokument mora odbiti, te da je većina protiv predloga. On je primetio da je SPS, kako kaže, prilično tih dok traje debata o Kosovu, ali i Srpska pravoslavna crkva.

„Vi sad imate situaciju gde Vučić dobija jedan period predaha od nekoliko meseci da pridobije našu javnost, što, kao što vidite ide dosta teško. Nije uspeo da organizuje miting podrške pred Skupštinom, socijalsti su sumnjivi, ne zna šta će sa crkvom. To mu teško ide. Zato je dobio taj predah. A drugo što ga drži je taj Kurti, koji ide krajnje radikalno. Tih njegovih šest uslova, to je prosto smešno šta sve on hoće. To je ono što Vučića drži. Oni (Zapad) moraju prvo da slome Kurtija, a verujte da hoće, onda dolazi na red realizacija ovog sporazuma“, naglašava Janković.

****

BONUS VIDEO: Vučić u žestokom okršaju sa opozicijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare