Vladeta Janković Foto:FoNet/Milica Vučković

Čitava ova vežba je pogrešno odigrana, od početka do kraja, i počeli smo sa jedne tačke koja, daleko od toga da je bila dobra, a sada smo za dve, tri stepenice niže, ocenjuje narodni poslanik Vladeta Janković, govoreći o podignutim tenzijama povodom situacije na severu Kosova. Vučićeva politika u odnosu na Kosovo konfuzna, nedosledna i destruktivna, smatra gost Novog dana.

Ocenjuje da smo prethodnih 20 dana gledali jedan isti igrokaz „koji zovu odbrana Kosova“, a da ga on zove – borba za održanje Vučića na vlasti.

Čitava ova vežba je pogrešno odigrana od početka do kraja, sada smo za dve, tri stepenice niže i sve je to, kako dodaje, krenulo „nepromišljenom odlukom da se povučemo iz kosovskih institucija“. „Ostavili smo prazan prostor, ušla je albanska policija koja je uhapsila (bivšeg policajca Dejana) Pantića i neke druge ljude i kao posledica toga je došlo podizanje barikada“, podseća. Smatra da smo radili ono što Kurtiju najviše odgovara.

Kako primećuje, kada da je Hil rekao – „krajnje je vreme da barikade budu uklonjenje, kao što vidite uklanjaju se“. „Gde smo sada? Sada smo dve stepenice niže, nema nas u institucijama, naša policija je napustila stanice, ušli su Albanci – gde si bio – nigde, šta si radio – ništa“, navodi Janković. Ocenio je da je Vučićeva politika u odnosu na Kosovo konfuzna, nedosledna i destruktivna.

Janković kaže da su „jadni Srbi na KiM odlučili da veruju Vučiću i da svaki put sve gore prolaze!. „Pokušali su sada da dobiju neka objašnjenja poslednja 24 sata, ali su opet legli na rudu na kraju. Jer on tera svoje, a priteran je u ćošak i ne može da radi ništa drugo. Ja ga razumem, kad dođe i glumi očajanje i nepopuštanje pod pritiscima, a u stvari malo po malo popušta i taj trenutak istine se bliži“, naveo je gost N1.

Kaže da je formiranje ZSO „jedna fikcija još od potpisivanja Briselskog sporazuma“, da i tada nije padalo na pamet Albancima da pristanu i da su govorili da je to Republika Srpska. Dodaje da će se, ipak, nešto napraviti, odnosno da će morati da se napravi, ali će to, kako smatra, biti daleko od ideje bliske autonomiji. „Ako bi Kosovo ušlo u UN, onda bismo ga izgubili i de jure, i definitivno“, navodi.

Kako smatra, Vučić mora da igra tu igru u koju se upustio. Sateran je u manevarski ćošak, rekao je i dodao da se ne bi usudio da predviđa šta će biti u narednoj godini, ali je, kako je rekao, daleko od toga da bude optimista.

Janković smatra da neće biti rata u konvencionalnom smislu. „To ne isključuje mogućnost da dođe do izolovanih obračuna, pušakaranja, možda i ratnih žrtava, ali ratnih operacija, tim glupostima sa haubicama i podizanjem migova, toga neće biti. Prosto zato što je tamo NATO i dok je tamo NATO – nema govora o ratu“, naveo je.

Opozicija u parlamentu ozbiljno smeta vlastima

Govoreći o skupštini, kaže da to što je opozicija tamo to vlasti vrlo ozbiljno smeta. „To je trećina poslanika i nije šala i to je jedan ozbiljan napor – ima sposobnih ljudi koji govore ozbiljne stvari, ima i bukača naravno, ali to RTS prenosi“, navodi. Svi pritisci i provokacije koje uglavnom dolaze od predsednika Skupština Vladimira Orlića i Milenka Jovanova (SNS) namerna je, da se opozicija natera da se preigra i da se povuče, ocenjuje poslanik. Podsetio je i na neprimereno ponašanje Aleksandra Martinovića, koji je ministar i profesor, a uputio je najgoru uličarsku psovku koju su svi čuli.

Kaže da mu je najveća intimna briga što u opoziciji ima međusobnih sukoba i što izbijaju iskre. „Ali čim se objedine, kao oko zakona o unutrašnjim poslovima, ne formalno – nego naprave zajednički potez, naprave zajedničku konferenciju, podnesu zajednički amadman – to mnogo znači i to izbezumljuje vlast. Videli ste, čim se stvar zaoštri, čim im se pokažu zubi, kako ustuknu… Ovaj zakonski predlog je drugi put skinut sa dnevnog reda“, podseća Janković.

Delove tog zakona ocenio je monstruoznim. „U zakonskom predlogu stoji, nisam verovao svojim očima, da električni pendreci s naročitom pažnjom treba da se upotrebljavaju prema trudnicama, prema srčanim bolesnicima ili prema duševnim bolesnicima. To može da napiše ili monstrum ili idiot i oni hoće takav zakon da proture“, naveo je.

O SSP – „ublažena retorika“ prema vlasti

Govoreći o situaciji u SSP i istupanju Dejana Bulatovića, Janković kaže da je duboko bio protiv sastanka Đilasa sa Vučićem, ali da je insistirao na tome da je njegov opozicioni legitimitet nesporan. Sada bi se reklo da je taj razgovor, a slutim, nemam dokaza, da je bilo i nekih prethodnih kontakata, da je to dovelo do ublažavanja retorike. Primećuje da sam Bulatović ne govori konkretno, već kaže da je Tepićeva zlo za politiku i opoziciju.

Nada se, kako kaže, operativnom jedinstvu opozicije – ne udruživanju nego koordinaciji i zajedničkim nastupima.

„Donji slojevi isplivali“

Komentarišući poražavajuće ponašanje ministarke Irene Vujović u Pirotu, kaže da je to zato što oni prosto imaju nekompetente ljude, koji su tu zbog podmirivanja računa, lične zasluge. „To je jad i beda – među ministrima nema dvoje, troje koji su dorasli funkciji i to je posledica nedostatka kadrova među naprednjacima. To je posledica monster stranke koju treba podmirivati“, dodaje.

U ovoj državi nešto što zna, što je prva klasa – potisnuto je, kaže Janković, dodajući da je tako u svim segmentima društva – u obrazovanju, zdravstvu… Isplivali su donji slojevi, a gornji su potonuli i zato imate ovakve ministre, kaže, govoreći o Vujovićevoj.

„Nema drugog cilja nego stati na kraj ovoj vlasti, to je pitanje opstanka države i nacije i to pokazuju i rezultati popisa. To je strašan podatak“, navodi Janković dodajući da sve to uakzuje jedno, a to je da brod ide u pogrešnom pravcu i da ga treba zaustaviti.

BONUS VIDEO: Lekcija Vladete Jankovića poslanicima SNS i Orliću posle koje je nastao muk u Skupštini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar