Foto: Ministarstvo kulture i informisanja, Ivan Dinić/Nova.rs

Princeza Danica Karađorđević obratila se Ministarstvu kulture, na čijem čelu je Maja Gojković, zbog odluke da se sruši letnja vila kralja Aleksandra u Bukovičkoj banji. Ona je poručila predstavnicima ministarstva da kulturno istorijsko nasleđe nije biznis i da ne smeju dozvoliti da se uništava.

U otvorenom pismu, upućenom Ministarstvu kulture i informisanja, Danica Karađorđević ističe da je  kulturno nasleđe nematerijalno dobro koje pripada građanima Srbije.

„Nemate pravo da nastavite da dozvoljavate njegovo dalje uništavanje zarad ličnih finansijskih interesa pojedinaca. U zemlji u kojoj se u kulturu ulaže toliko minimalno, a da se koristi za toliki profit krši etičke i moralne kodekse, koje će naša deca prepoznati i osuditi, ako već ne uspemo mi sami. Кako ćete opravdati rušenje nekadašnje letnje vile kralja Aleksandra u okviru dela “Arkade” u Bukovičkoj banji u Aranđelovcu zarad izgradnje višespratnog hotela? Кako ćete opravdati rušenje Doma Zdravlja u Topoli koji je izgradio kralj Petar prvi u okviru svoje zadužbine zarad privatnika koji gradi supermarket? Кulturno istorijsko nasleđe našeg naroda nije biznis“, napisala je Danica Karađorđević.

Podsetimo, juče je u parku Bukovičke banje d do temelja srušena letnja vila kralja Aleksandra I Karađorđevića. Opština Aranđelovac je, uz dozvolu kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, dozvolila investitoru da poruši spomenik od kulturnog značaja za Srbiju. Novi hotel znatno će narušiti kompleks parka Bukovičke banje, u kome su i Staro zdanje i hotel Šumadija. Oba objekta su prepuštena zubu vremena, a gazduje lokalna samouprava Aranđelovca.

Pročitajte još...

Podsetimo, ranije je u parku Bukovička banja u Aranđelovcu srušeno staro Parno kupatilo, podignuto početkom prošlog veka. Nakon rušenja na Tviteru se oglasio i princ Filip Karađorđević koji je naveo da je „sramno i nedopustivo da nadležne institucije dozvoljavaju ovakav odnos prema nečemu što je kulturno dobro države“.

„Očigledno je da će sve nadležne institucije prati ruke od odgovornosti zbog rušenja ovih objekata koji su kulturno dobro naše države. Mi nismo zemlja i narod koji postoji par decenija, naša istorija se meri vekovima, i toga smo svesni. Sramno je i nedopustivo da nadležne institucije dozvoljavaju ovakav odnos prema nečemu što je kulturno dobro države, države o kojoj su dužni da brinu, a ne da dozvoljavaju njeno rasparčavanje i uništavanje svega čega kao narod trebamo da se ponosimo pred svetom“, zaključio je Filip.

BONUS VIDEO: Veče Sa Ivanom Ivanovićem: Gosti Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare