Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/Twitter/Филип Карађорђевић/@PrincFilip1

U parku Bukovička banja u Aranđelovcu srušeno je staro Parno kupatilo, podignuto početkom prošlog veka. Nakon rušenja na Tviteru se oglasio i princ Filip Karađorđević koji je naveo da je "sramno i nedopustivo da nadležne institucije dozvoljavaju ovakav odnos prema nečemu što je kulturno dobro države".

Princ Filip je naveo da je uprkos jučerašnjem obećanju zamenice predsednika opštine, koje je dato građanima koji su protestvovali, da će zaustaviti rušenje, to se nije dogodilo.

„Novi vlasnik želi na tom mestu da podigne višespratni hotel. Na delu je sramno nepoštovanje kulture i istorije naše države, koje je omogućeno nepoštovanjem zakona, propisa ili prilagođavanjem istih u korist pojedinaca bliskim strukturama koje imaju moć odlučivanja“, naveo je Karađorđević i dodao:

„Očigledno je da će sve nadležne institucije prati ruke od odgovornosti zbog rušenja ovih objekata koji su kulturno dobro naše države. Mi nismo zemlja i narod koji postoji par decenija, naša istorija se meri vekovima, i toga smo svesni. Sramno je i nedopustivo da nadležne institucije dozvoljavaju ovakav odnos prema nečemu što je kulturno dobro države, države o kojoj su dužni da brinu, a ne da dozvoljavaju njeno rasparčavanje i uništavanje svega čega kao narod trebamo da se ponosimo pred svetom“, zaključuje Filip.

Podsetimo, iako je najavljeno da će zaustaviti rušenje, to se nije dogodilo. U okviru ovog kompleksa, koji je izgrađen početkom 20. veka, nalazi se i drugo parno kupatilo koje je radilo samo u vreme banjske sezone, a za kupanje u njemu koristila se mineralna voda sa termalnog izvora.

Novi vlasnik želi na tom mestu da podigne hotel sa sedam spratova.

Bonus video: Gost – Filip Karađorđević, princ naslednik 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare