Foto:Milica Vučković/FoNet

Članica Gradske izborne komisije (GIK) u ime koalicije "Srbije protiv nasilja“ Sofija Mandić izjavila je za N1 da je predsednik Gradske izborne komisije jučerašnjom izjavom u kojoj tvrdi da je izborni materijal potpuno bezbedan i da se čuva u skladu sa zakonom, obmanuo javnost.

„Zakon o lokalnim izborima ne propisuje detaljno način čuvanja izbornog materijala, već da se o čuvanju izbornog materijala stara opštinska uprava. Deo članova Gradske izborne komisije je tražio da se ova odredba precizira odlukom GIK-a, tako da materijal bude pod video nadzorom, da ga čuvaju predstavnici MUP-a, te da ispred prostorija mogu da dežuraju ovlašćeni predstavnici izbornih lista. Sada imamo situaciju da je primopredaja, transport i čuvanje materijala regulisan aktima GIK-a tokom čitavog izbornog postupka, izuzev nedelje nakon 20h“, navela je Mandić za N1.

PROČITAJTE JOŠ

Dodaje da je deo članova GIK smatrao da je to nedopustivo i da otvara prostor za izborne malverzacije značajnih razmera.

„Podsetimo da zakon dozvoljava kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora 48h nakon zatvaranja biračkih mesta i da se ta kontrola se vrši upravo uvidom u glasačke listiće, odnosno izborni materijal“, istakla je ona.

„Na jučerašnjoj sednici GIK-a je odbijen predlog da se ovo pitanje detaljnije uredi i tako otkloni svaka sumnja u to ko će imati pristup izbornom materijalu. Ova odluka je obrazložena tvrdnjom da je GIK nenadležan za čuvanje izbornog materijala nakon zatvaranja biračkih mesta. Tvrdnja da izjave o ovoj temi imaju za cilj ličnu promociju i nanošenje štete ugledu Gradske izborne komisije su neozbiljne GIK je sam sebi urušio ugled odbijanjanjem da na transparentan način obezbedi izbornu volju građana. Izjavama medijima u ovom procesu nemam nikakav motiv za ličnim isticanjem i jedino što želim da promovišem je pravo građana da glasaju slobodno i da se njihova izborna reč poštuje“, zaključila je Mandić.

BONUS VIDEO Izborna tišina – čemu služi, da li je treba ukinuti ili prilagoditi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar