Foto: Nova.rs

Ušli smo u poslednji sat glasanja na parlamentarnim i (delimično) lokalnim izborima u Srbiji. Izlaznost do 18 sati bila je 51,9%, a ako se ovaj trend rasta nastavi opozicija bi mogla da ima realnu šansu da sa vlasti u prestonici skine koaliciju SNS-SPS. Svoju računicu obrazložili su u danima pred izbore.

Naime, Marinika Tepić (a i Dragan Đilas nešto pre nje) naglasila je na završnom mitingu koalicije „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu da je potrebno da na izbore izađe „samo pet odsto birača više“.

„Pozivam sve birače da izađu na glasanje jer tako nam malo treba. Samo pet odsto birača više i mi smo ovaj posao završili. Srpska napredna stranka više neće moći da napravi vlast ni sa socijalistima, ni sa manjinskim strankama, pa da dočekamo Beograd i Srbiju oslobođene 18. decembra“, rekla je ona.

Tepić i opozicija opravdano smatraju da povećana izlaznost u odnosu na prethodne izborne cikluse u Srbiji – a naročito u Beogradu – može značiti značajan pad SNS, a u slučaju prestonice i prepuštanje vlasti opoziciji.

Brojke kažu ovo.

Izlaznost na prethodnim parlamentarnim izborima u Srbiji, minule 2022. godine do 18 sati bila je 50 odsto, a po zatvaranju birališta iznosila je 58,6 odsto. U Beogradu je bila nešto niža: u 18 sati 48 odsto, na kraju dana 57,3 odsto.

Sa ovom izlaznošću, režim je na nivou republike osvojio 53,4 odsto glasova, i to – SNS 42,3 a SPS 11,1 odsto. Opozicija – tada podeljena na dve koalicije, „Moramo“ i „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ – ukupno je osvojila 21,3 odsto glasova – na parlamentarnim izborima.

U Beogradu 2022. drugačija situacija. SNS je osvojio 38,2 odsto glasova, a njihovi koalicioni partneri iz SPS 6,9. „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ imali su 21,32 odsto, „Moramo“ 10,8 odsto, NADA 6,3 odsto , Dveri 3,37 a Zavetnici 3,5 odsto.

Sa pomenutom 5 odsto većom izlaznošću, opozicija – koja bi okupila osim liste SPN i DSS, Dveri i Zavetnike – mogla bi do pobede.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare