Profesor Davor Kalajžić i još dvoje stanara zgrade u ulici Vojvode Stepe saslušani su juče u policijskog stanici zbog toga što su prošle nedelje izvršili “građansko hapšenje” i zaustavili aktiviste Srpske napredne stranke, ali i direktora PIO fonda Relju Ognjenović koji su obilazili stanare, sprovodeći kampanju od vrata do vrata. Kalajžić je rekao za portal Nova.rs da su policajci pre saslušanja pokušli da ga zadrže kako bi se pokazalo da se nije odazvao pozivu i kako bi se slučaj procesuirao na drugačiji način.

Prema rečima profesora Davora Kalajžića za sada je saslušana troje stanara, ali smatra da će još ljudi pozvati jer je policija zatražila od profesionalnog upravnika da dostavi snimak sa sigurnosnih kamera.

“Saslušani smo u svojstvu građanina, ali to su mi rekli tek po dolasku u policiju. Pre toga je dolazio inspektor u stan, koji tom prilikom nije ništa pisano uručio, niti mi je bilo šta rekao, osim da dođem u zakazano vreme na saslušanje u policijsku stanicu” kaže Kalajžić za portal Nova.rs.

Pre samog saslušanja dogodio se jedan manji incident na ulazu u policijsku stanicu, kaže za naš portal Kalajžić.

“Kada smo krenuli da uđemo u policijsku stanicu, bila je spuštena rampa i dva policajca koja nam nisu dozvolila da uđemo na saslušanje. Advokati su rekli da imamo zakazano saslušanje i da moramo da uđemo, oni su rekli da ih ne zanima i da svi damo lične karte. Upitali smo u čemu je problem jer imamo zakazano, znalo se ko dolazi i kada. Policajac koji je postupao u tom trenutku bio je jako drzak i neljubazan, što će svakako biti deo advokatske pritužbe. Uglavnom sprečavao nas je sa tim proverama dosta dugo, sve dok jedan od advokata nije otišao na drugi ulaz i zamolio je komandira stanice da nas puste. Pušteni smo oko 18:20, odnosno s 20 minuta zakašnjenja. Mi smatramo da je to bio pokušaj zadržavanja kako bi se pokazalo da se nismo odazvali pozivu i da bi se sve to posle procesuiralo na drugačiji način. Međutim, bili smo spremni na sve podvale”, pojašnjava on.

Nova.rs sa stanarima koji su
Foto: Nova.rs/video

Samo saslušanje proteklo je bez ikakvih problema, kaže Kalajžić.

“Izjava će dalje biti predata nadležnom tužilaštvu, koje je to tražilo od policije naše izjave. Ja ne znam da li je tužilaštvo tražilo da se uzme izjava i od druge strane. To ćemo saznati ukoliko se otvori neki postupak, a može biti otvoren samo krivični postupak protiv mene ili protiv njih”, dodaje Kalajžić.

PROČITAJTE JOŠ:

I kaže da je sasvim siguran u to da će biti pokrenut krivični postupak protiv njega.

“Nema nikakve dileme, oni moraju da izmisle nešto da se odbrane, a napad je uvek bila najbolja odbrana. Nema nikakve dileme da će oni otvoriti krivični proces protiv mene i drugih stanara, ali što bi se reklo u našem narodu ćeraćemo se” zaključuje on.

Šta je prethodilo saslušanju?

Prošle nedelje, stanari zgrade u Ulici Vojvode Stepe sproveli su „građansko hapšenje“ aktivista SNS. Oni su ih zaustavili u holu zgrade u trenutku kada su već uveliko obilazili stanove i pokušavali da pitaju stanare da li će glasati za SNS.

Tada su im onemogućili da napuste hol, dok ne dođe policija koja prvo nije izašla na teren, da bi na kraju ipak došla.

U roku od dva minuta u zgradi se pojavio i direktor PIO fonda Relja Ognjenović, kog su takođe „uhapsili“. Konačno, policija je izašla na teren, pa su na kraju aktivisti i Ognjenović pušteni. Ipak, ostale su brojne dileme šta se dešava u kampanji uoči beogradskih izbora.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare