Stanari zgrade u Ulici Vojvode Stepe zaustavili su aktiviste SNS koji su dva dana obilazili stanove od prvog do poslednjeg sprata. Oni su ih "građanski uhapsili", odnosno zadržali do dolaska policije koja je tek posle pola sata izašla na teren. Nova.rs je razgovarala sa stanarima koji su nam rekli da je problem što su aktivisti sa sobom imali spiskove stanara, sa imenima i prezimenima, kao i kontakt telefonima. Potpuno logično, pitaju ko im je to obezbedio jer ti podaci nisu javno dostupni i traže reakciju nadležnih organa, jer strahuju zbog širenja podataka.

U četvrtak uveče, stanari zgrade u Ulici Vojvode Stepe sproveli su „građansko hapšenje“ aktivista SNS. Oni su ih zaustavili u holu zgrade u trenutku kada su već uveliko obilazili stanove i pokušavali da pitaju stanare da li će glasati za SNS.

Tada su im onemogućili da napuste hol, dok ne dođe policija koja prvo nije izašla na teren, da bi na kraju ipak došla.

U roku od dva minuta u zgradi se pojavio i direktor PIO fonda Relja Ognjenović, kog su takođe „uhapsili“. Konačno, policija je izašla na teren, pa su na kraju aktivisti i Ognjenović pušteni. Ipak, ostale su brojne dileme šta se dešava u kampanji uoči beogradskih izbora.

Nova.rs je danas razgovarala sa stanarima zgrade u ulici Vojvode Stepe na opštini Voždovac i dobili smo informaciju da ih je jedna stanarka pustila, budući da nije videla nikakav problem u tome.

“Da, pustila sam ih, šta je tu problem. Nisu ništa loše uradili, zbog čega me to pitate”, rekla nam stanarka koja nije želela da je snimimo, ali smo audio zabeležili trenutak kada je objasnila kako su naprednjaci ušli u zgradu.

Sve to se događalo sinoć oko 19 sati.

Nova.rs sa stanarima koji su
Foto: Nova.rs/video

Druga komšinica kaže da su joj lupali na vrata, ali da nije otvarala.

„Meni je neko lupao na vrata, ali ne znam u koje vreme, popodne je bilo. Lupali su, ali nisam htela da otvorim. Dva puta su dolazili i nisam mogla da im otvorim vrata, sama živim“, objašnjava Jadranka koja živi u ovoj zgradi.

Spiskovi sa imenima i brojevi telefoni: Kako naprednjaci sve rade kampanju

Kada ih je komšinica pustila da uđu, krenuli su u kampanju od vrata do vrat, sa poslednjeg do prvog sprata.

Pored uznemiravanja i redovnog obilaska stanara širom Beograda, stanari u pomenutoj zgradi primetili su još nešto zbog čega su kako kažu bili prinuđeni da reaguju.

Nova.rs sa stanarima koji su
Foto: Nova.rs/video

Jedan od stanara koji ih je snimio i rešio da učestvuje u hapšenju bio je doktor Davor Kalajžić. On za Novu kaže da su aktivisti imali spisak stanara sa imenima, prezimenima i brojevima telefona. Sa spiskom u rukama krenuli su od vrata do vrata.

Kalajžić napominje da su aktivisti najpre krenuli da gledaju poštanske sandučiće, a da su posle toga krenuli u kampanju od vrata do vrata.

„Nije problem što sprovode kampanju, svaka partija ima pravo da radi to. Međutim došli su na nepoznat način u posed spiska svih stanara. Tražili su nam da kažu šta spisak sadrži i od koga su ga dobili. Neovlašćeno pribavljanje podataka je krivično delo, a oni su imali imena, prezimena i brojeve telefona. Mi smo im tražili informacije, oni su odbili da nam daju, pa smo bili prinuđeni da reagujemo“, priča Kalajžić za Novu.

Nova.rs sa stanarima koji su
Foto: Nova.rs/video

Prema njegovim rečima, desetak stanara je reagovala i nije im dozvolilo da napuste zgradu. Tada su ih „građanski uhapsili“.

„Naravno, nisu znali šta to znači, pa su se smejali. Tada smo ih blokirali, pozvali policiju i čekali da reaguje i privede ih pravdi. Ona nije došla pola sata, možda i više. Pitali su me zbog čega zovemo, objasnio sam da je u pitanju građansko hapšenje. AKtivisti su onda videli da to nije nešto što su očekivali. U roku od dva miniuta stigla je vrhuška SNS“, nastavlja dalje da priča sagovornik Nove.

Relja Ognjenović Foto:Screenshot/X/Немања Шаровић
@NemanjaSarovic

Kaže da je onda stigao i Relja Ognjenović, direktor PIO fonda koji je baš juče objavio snimak kako razgovara sa građanima koji su ga primili u dom. Inače, on je poznat kao funkcioner koji često odlaze u terenske kampanje i deli simpatizerima SNS ogrev, pakete pomoći…

Kalajžić kaže da je sa njim u društvu bio i Marko Todosić, direktor Zavoda za socijalnu zaštitu.

Nova.rs sa stanarima koji su
Foto: Nova.rs/video

„Aktivisti ne mogu da dođu u posed brojeva telefona i imena stanara bez da im to neko službeno lice dostavi. Ponavljam, oni su dolazili na vrata i prozivali ljude po imenu, čak ni po prezimenu. A na poštanskim sandučićima se nalaze samo prezimena, nema nigde imena. O brojevima telefonima da ne govorimo“, poručuje profesor Kalajžić.

PROČITAJTE JOŠ:

I zaista kamere našeg portala zabeležile su da na sandučićima i interfonu postoje samo prezimena stanara. Na interfonu je upisano i početno slovo imena, ali ne i puno ime. Zbog toga stanari strahuju da su njihovi podaci zloupotrebljeni i to preko nadležnih institucija koje su dostavile potrebne podatke.

Deo stanara nije želeo da govori pred kamerama o jučerašnjem incidentu ali su potvrdili da SNS danima zvoni na vrata i traži da razgovara sa građanima, ali da im mnogi ne otvaraju.

Oni su potvrdili da su zbog toga naprednjaci u jednom trenutku krenuli da targetiraju sigurne glasače, koji su i ranije bili simpatizeri SNS.

Konačno, Kalajžić strahuje da bi ovo sve mogla da bude priprema novog slučaje Male Krsne, odnosno organizovane promene prebivališta građanima.

N1 je otkrio da se građani Male Krsne, koje pripada Smederevu organizovani sele na opštinu Voždovac uoči izbora.

BONUS VIDEO: Kampanja nikad kraća i prema prvoj računici, nikad skuplja: U trošenju prednjačio SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare