Direktoru kampanje "Kreni promeni" Savu Manojloviću zabranjeno je da održi predavanje na Fakultetu političkih nauka u okviru seminara "Dani javne poltike", a prema njegovim tvrdnjama, to je učinjeno na incijativu direktora Fondacije Konrad Adenauer, Jakova Devičića. Manojlović ističe da je nedopustivo da u jednoj zemlji, neko zbog dobrih veza sa vlašću, dozvoljava ili zabranjuje da se govori. U međuvremenu je stigla i vest, da je događaj zbog kog je podignuta tolika prašina - otkazan.

Predavanje na kom je Manojlović trebalo da učestvuje nosi naziv „Uticaj javne politike: Od blokade do Narodne inicijative“, i trebalo je da bude održano na Fakultetu političkih nauka.

Da neće učestvovati na pomenutom predavanju saopštio mu je jedan od organizatora, politikolog Boban Stojanović, uz obrazloženje da je to zahtev direktora fondacije, Jakova Devičića.

„Razlog su dobri odnosi direktora Fondacije ‘Konrad Adenauer’ sa aktuelnom vlašću. Nakon tog obrazloženja, moram da napomenem, Boban Stojanović se odmah povukao sa mesta jednog od organizatora“, kaže Manojlović.

Boban Stojanović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Naš sagovornik dodaje da je odlučio da o ovome progovori javno uz konsultacije sa Bobanom Stojanovićem.

Nakon što ga je Stojanović obavestio o izuzeću sa predavanja, Manojlović se pisanim putem obratio Fondaciji „Konrad Adenauer“ i dao im rok od 24 sata da se izjasne o razlozima, a nakon što to nisu učinili, odlučio je da izađe u javnost i sve objasni.

„Sve što se desilo je nedopoustivo. Nisam imao bilo kakva očekivanja kada su me tabloidi pod uticajem režima razvlačili po medijima da proteste organizuje ta organizacija, zato što sam ja kao student daleke 2008/2009 godine bio njihov stipendista“, kaže Manojlović za Nova.rs.

Podvlači da ne očekuje da strane fondacije rešavaju probleme u našoj zemlji, ali mu je nedopustvio da neko u njegovoj zemlji, kako se ne bi zamerio vlasti, određuje ko će govoriti ili ne na predavanjima.

„Smatram da to nije u skladu sa vrednostima o kojima je često pomenuta fondacija govorila i koje baštini“, navodi naš sagovornik.

Manojlović želi i jasno da odvoji odgovornost Fakulteta političkih nauka, koji praktično samo ustupa prostor za održavanje brojnih predavanja i debata.

PROČITAJTE JOŠ

U kratkoj izjavi za naš portal, politikolog Boban Stojanović navodi da je sve što misli o zabrani, da Manojlović ne govori na predavanju, rekao svojim istupanjem iz organizacije,

Portal Nova.rs stupio je u kontakt sa Fondacijom „Kondrad Adenauer“. Nakon što smo nagalsili da želimo da razgovaramo o zabrani da na predavanju govori Savo Manojlović, rečeno nam je da će nas kontaktirati direktor Jakov Devičić. To se do objavljivanja ovog teksta nije dogodilo.

Manojlovića zbog protesta žestoko rešetali režimski tabloidi

Od trenutka kada se izdvojio kao neko ko je prvi ustao protiv „Rio Tinta“, a potom organizovao proteste i blokade, Manojlović se našao na meti medija koji su ga spajali sa Rokfelerovom fondacijom, označavajući ga stranog plaćenika.

Navode tih medija demantovali su iz Fonda za otvoreno društvo.

Razgovor sa Vučićem

Manojlović je za Nedeljnik svojevremeno ispričao kako je došlo do toga da ga za vrema čuvenih protesta pozove telefonom predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Manojloviću su stizali pozivi sa nepoznatog broja, a on ih je odbijao uz obrazloženje da je na sastanku.

„Onda mi je stigla poruka: ‘Aleksandar Vučić ovde, ne mogu da Vas dobijem’. I onda smo se čuli. Rekao je da je video zahteve i da će da ih ispune, te da je pitanje da li ćemo mi da održimo javno datu reč. Naravno da uvek držim reč“, rekao je Manojlović.

Manojlović je tada istakao da „to nije, kako pokušavaju da nam pripišu, reč data Vučiću“.

***

BONUS VIDEO: Savo Manojlović najavio nove korake protiv iskopavanja litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar