Aleksandar Vucic i Savo Manojlovic
Aleksandar Vučić i Savo Manojlović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Zoran Lončarević/Nova.rs

Najavljena fabrika električnih automobila je u rangu onih prethodnih letećih automobila ili fabrike čipova iz 2013. godine, koju je predsednik najavljivao, smatra Savo Manojlović iz inicijative Kreni-Promeni.

Komentarisati ozbiljnost njegovih investicija je kao komentarisati dela Barona Minhauzena, tvrdi Manojlović, koji misli da najave takvih investicija najčešće služe da bi se zamaglila suština.

„Nemamo raspravu o zvaničnom predlogu zakona gde i SANU kaže da je iskopavanje litijuma štetno, nego sad treba da pričamo o nekakvoj fenomenalnoj investiciji u Srbiji, koja će doći kao i oni Mercedesovi autobusi“, ocenio je on u FoNetovom serijalu Vidokrug.

Pročitajte još...

Upitan da li je najava slovačke kompanije da će u Srbiji otvoriti fabriku litijumskih baterija za električne automobile i da će Vlada Srbije uložiti 219 miliona evra u taj projekat zapravo priznanje da će iskopavanja litijuma u Jadru ipak biti, Manojlović je odgovorio da za sada to nije izvesno.

On smatra da vlast tim potezom pokušava da ispipa javno mnjenje i podseća da je, ukidanjem prostornih planova Loznice i Jadar, formalno-pravno onemogućeno dalje iskopavanje i istraživanje.

„Sva istraživanja govore da ni njihovo biračko telo nije za ovu temu. Ti leteći električni automobili su neki pokušaj da se to njihovo javno mnjenje skuva“, protumačio je Manojlović.

Kako je istakao, narod nije odustao od borbe za zdravu sredinu, niti je opao entuzijazam da se rešavaju problemi, kako ekološki, tako i pravni.

Sa druge strane, u institucijama taj entuzijazam uopšte ne postoji, rekao je Manojlović, koji tvrdi da su entuzijazam i borba naroda jedini razlog što postoje obrisi pravne države.

Da bi pobuna naroda uspela, uvek je potrebno imati jasne zahteve i dobar plan, poručio je on i podržao proteste Eko straže protiv zagađenog vazduha.

Naglašavajući da su građani ostvarili više sitnih, ali bitnih pobeda, on je ponovio da je ternutno na godinu dana stopiran projekat Rio Tinto i da su poništeni akti za „povratak tog projekta“.

Razlog zašto je taj projekat sklonjen je to „što smo u narativu pobedili u borbi za javno mnjenje“, ocenio je Manojlović.

On predviđa da će vlast sve učiniti da, uz svoje resurse i kontrolisane medije, to javno menjenje ponovo „skuva ne bi li završilo taj korumpirani projekat“.

Manojlović je predočio da će inicijativa Kreni-Promeni nastaviti borbu svojim metodama da sačuva Srbiju od ekološkog uništenja.

Govoreći o Narodnoj inicijativi da se zabrani iskopavanje litijuma, Manojlović je istakao da je predata Skupštini Srbije i da je potpisalo 60 narodnih poslanika.

Već je prekršen zakon jer inicijativa nije stavljena na dnevni red, a „prekršeni su i zakon i Ustav, pošto o tome nemamo debatu na javnom servisu“, ukazao je on, uveren da bi i poslanici vladajuće koalicije, ako bi glasali po sopstvenoj savesti, bili za tu inicijarivu.

„Sami oni u razgovorima često govore kako suštinski znaju da smo mi, odnosno SANU, u pravu, ali da ne smeju da glasaju. To je pokazatelj da mi nemamo narodne, nego partijske poslanike“, izjavio je Manojlović.

On ne zna da li će narodna inicijativa biti usvojena, ali je prilično siguran da iskopavanja litijuma u Jadru neće biti.

„Najbezbolniji način da se to reši je institucionalnim putem, ali sam siguran da iskopavanja neće biti“, zaključio je Manojlović.

BONUS VIDEO: Šapić o Starom Savskom mostu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare