Zdravko Ponoš Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Nakon objavljivanja vesti u kojoj premijer Mađarske Viktor Orban kaže da je zajedno sa premijerkom Srbije i predsednikom, napomenuo međunarodnoj zajednici da ako neko sa južnim gasnim koridorom želi da uradi isto što je urađeno sa severnim, to će se smatrati povodom za rat, terorističkim napadom i da će odmah odgovoriti, do objavljivanja ovog teksta nema zvaničnih reakcija ni premijerke Srbije Ane Brnabić ni predsednika Aleksandra Vučića.

Zdravko Ponoš, lider Srbija centra i bivši našelnik Generalštaba, komentarišući ovu Orbanovu izjavu kaže za Danas da pretpostavlja da je Orban mislio na Turski tok jer je Juzni tok mrtav projekat.

„Razumljivo je i opravdano to što Orban daje toliki značaj Južnom toku. Manje je razumljivo što tako olako pominje reč „rat“, uostalom kao i njegov prijatelj Vučić“, navodi Ponoš.

On dodaje da deo odgovora leži u zagrevanju za izbornu godinu.

„U Mađarskoj su sledeće godine lokalni izbori, zajedno sa izborima za Evropsko parlament. Tvrda retorika se Orbanu do sada isplatila na raznim izborima. Ne manje važno je i da je ovu izjavu dao Takeru Karlsonu ne propustivši priliku da glorifikuje Trampa. Zahuktavaju se kampanje“, zaključuje on.

Upitan veruje li da i Vučić i Brnabić misle kao on tj upravo ono što on kaže da bi to shvatili kao povod za rat, odgovara da je to predizborna čarlama.

„Ma kakav crni rat. Protiv koga? Predizborna čarlama. Pobeđivanje na izborima pričanjem o ratovima. To je tema“, ukazuje Ponoš.

Podsetimo, kako je preneo RT.rs Orban je u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom, između ostalog, naveo da su Mađarska i Srbija nakon sabotaže Severnog toka upozorile međunarodnu zajednicu da će svako ugrožavanje sistema za dopremanje gasa iz Ruske Federacije smatrati za casus belli.

Kako se navodi, Orban je podsetio da je Mađarska sabotažu Severnog toka odmah kvalifikovala kao teroristički akt, a nedostatak oštre reakcije Nemačke nazvao „manifestacijom nedostatka suvereniteta“.

„Budimpešta je odmah jasno stavila do znanja da postoji još jedan gasovod – ne Severni tok, već Južni tok, kojim se gas doprema iz Rusije duž južnog koridora, do Turske, Bugarske, Srbije, Mađarske. Zajedno sa premijerkom Srbije i predsednikom, napomenuli smo da ako neko sa južnim koridorom želi da uradi isto što je urađeno sa severnim, onda ćemo to smatrati povodom za rat, terorističkim napadom i odmah ćemo odgovoriti“, kazao je mađarski premijer.

***

BONUS VIDEO: GOST: O novim opozicionim savezima, Zdravko Ponoš, Stranka Srbija Centar – SRCE

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare