Foto:Privatna arhiva

Pokret za preokret je danas na konferenciji za medije, ispred zgrade RTS-a, predstavio predlog Zakona o vraćanju dela oduzetih penzija i određivanje minimalne penzije. Ovim zakonom definiše se obaveza vraćanja celokupnog iznosa oduzetih penzija, koje su bile umanjene u četvorogodišnjem periodu, od početka novembra 2014. do kraja oktobra 2018. godine.

Prezentovanim predlogom zakona definisano je i određivanje minimalne penzije za sve kategorije penzionera, koja ne bi mogla da bude ispod 80 odsto minimalne mesečne cene rada.

„Jedan od prvih poteza nove vlasti, nakon smene režima Aleksandra Vučića, mora da bude obeštećenje onih koje je ovaj režim najviše oštetio. To su svakako penzioneri. Ovim zakonom obezbeđuje se da budu obeštećeni oni, a ako su u međuvremenu preminuli, njihovi zakonski naslednici. Mnogi penzioneri su preminuli, u međuvremenu, mnogi nisu imali novca da kupe lek ili hranu. Ali nisu bili ugroženi samo oni već i penzioneri sa najnižim penzijama, koje nisu smanjivane, ali od njih ne može da se živi. Ovaj zakon ispravlja i to, jer propisuje da najniža penzija ne može da bude niža od 80 odsto najniže mesečne cene rada. Ako je minimalna plata 30.000 dinara minimalna penzija ne bi bila manja od 24.000 dinara. Jer 300 hiljada ljudi prima penzije manje od 15.000 dinara. Neko ko ima 6.000 ili 7.000 dinara ne može da plati ni račune za komunalije, a kamoli da mu ostane za hranu“, rekao je predsednik PZP Janko Veselinović.

Kako je dodao, ovaj zakon bi uveo socijalne penzije.

„Odnosno ovo je prvi korak. Pitanje da li ima novca za to da damo ljudima da ne kopaju po kontejnerima ili da ne umru zato što nemaju za lek je, po meni, nemoralno. Pa nećemo graditi nacionalni stadion ili nećemo trošiti novac za suludu rasvetu u aprilu ili oktobru, fontane ili subvencije klubovima oko kojih se okuplja mafija. Daćemo taj novac najugroženijim penzionerima“, istakao je Veselinović.

Advokat i predsednik Pravnog saveta Pokreta za preokret Vukman Bošković rekao je da je Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija bio neustavan i nezakonit.

„To je sramota Ustavnog suda što to nije uvideo i doneo takvu odluku. Mi ovim zakonom, na pravno valjan način, ispravljamo nepravdu prema penzionerima, ali i njihovim naslednicima i pokazujemo odgovornost prema najstarijoj populaciji. To smo morali da činimo i 2000. godine ispravljajući nepravdu prema deviznim štedišama i onima kojima su razne Dafine i Jezde uzele novac, na očigled i pod patronatom države“, zaključio je Bošković.

BONUS VIDEO: Anketa kako ćete potrošiti 30 evra pomoći

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar