Foto: Pokret za preokret

Predstavnici Pokreta za preokret tvrde da režim Aleksandra Vučića "pljačka građane" cenama goriva. U znak protesta u Bulevaru Mihajla Pupina aktivisti pokreta su raširili transparent sa porukom „pljačka" i ispisanim cenama goriva.

„Režim Aleksandra Vučića preko cena goriva pljačka građane Srbije. Od 170 dinara, kolika je njegova cena, režim uzima 90 dinara, a proizvođaču i trgovcu pripada 80 dinara. Tih 90 dinara su akciza i porez, a frapantno je da režim na 61,50 dinara akcize obračunava porez, što iznosi 12 dinara. Na sopstveni namet režim obračunava porez što je nedopustivo. Naravno i na osnovnu cenu se obračunava porez, koji iznosi 16 dinara. Na osnovne cene, akcize i poreze dodaju se i takse poput „naknade za markiranje“ i „naknade za monitoring goriva““, rekao je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović i dodao:

Janko Veselinovic
Janko Veselinović Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

„Srbija ima jednu od najvećih cena ovog derivata u Evropi i svetu, gde smo u grupi zemalja sa najnižim platama i penzijama. Tražimo da se odmah ukine porez na akcizu i da se hitno smanji visina akcize, za najmanje 20 dinara. Time bi se cene goriva smanjile za 32 dinara. Cena bi tada bila oko 130 dinara, što takođe ne bi bila niska cena. Zahtevamo od NIS-a i drugih proizvođača i distributera goriva da na svojim pumpama istaknu kolika je osnovna cena, a koliki je iznos akcize, poreza i taksi“.

Godišnje, kako je dodao, režim svaku porodicu koja ima jedno vozilo opljačka za oko 120 – 140 hiljada dinara.

„Posebno su ugroženi poljoprivrednici i svi oni kojima gorivo značajno utiče na proizvodnju. Naravno da na kraju kroz više cene poljoprivrednih i drugih proizvoda ceh plaćaju građani. A režimski šverceri trljaju ruke. Oni kao u vreme Slobodana Miloševića cisternama snabdevaju pojedine kupce gorivom, bez plaćenih akciza i poreza. Pitajte vojvođanske seljake i poljoprivrednike u drugim krajevima Srbije. To je javna tajna – dodao je Veselinović.

Aktivisti Pokreta za preokret delili su i letke vozačima na kojima je data struktura cene goriva u Srbiji i obračun koliko su građani oštećeni. Najavljeno je da će se ovakve akcije narednih dana organizovati širom Srbije.

BONUS VIDEO: Šta građani misle o poskupljenju goriva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar