Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Vest da ruski predsednik Vladimir Putin vojnicima, policajcima i penzionerima deli novac nepunih mesec dana pred izbore, nekako zvuči poznato. Po istom sistemu već godinama unazad predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje i deli pomoć građanima Srbije, po različitim osnovama, ali očigledno sa istim ciljem - da ohrabri i dodatno podstakne glasače pred izlazak na birališta. A to je prema oceni sagovornika portala Nova.rs još jedna odlika država u kojima nema demokratije.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se vojnicima i policajcima isplati novčana nagrada, nedelju dana nakon isplate pomoći penzionerima, a obe isplate događaju se nepunih mesec dana uoči parlamentarnih izbora.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kako prenose mediji, ove grupe stanovništva pripadaju tradicionalnom biračkom telu Ujedinjene Rusije, stranke na vlasti čija je popularnost u značajnom padu, pa je prema poslednjim anketama na oko 27,3 odsto podrške.

Pripadnici vojske i policije će, prema Putinovom nalogu, dobiti po 15.ooo rubalja, što je oko 170 evra, dok će penzioneri dobiti po 110 evra. Procene su da će ovo državnu kasu koštati 5, 7 milijardi evra.

Koliko će, pak, biti “teška” obećanja koja građanima Srbije daje njihov predsednik ostaje samo da računamo.

Pare na sve strane

Penzioneri u Srbiji već su dobili po 50 evra, a svi ostali punoletni građani po 30. U septembru nas očekuje nova tura pomoći kada će najstariji građani Srbije dobiti novih 50 evra pomoći od države, dok će do kraja godine svi građani Srbije, uključujući i penzionere, dobiti još po 50 evra.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Isplata će početi 20. septembra i trajaće do 22. kada će biti isplaćen još jedan deo pomoći penzionerima. Nakon oktobra u kojem neće biti isplata, svi punoletni građani Srbije u novembru će dobiti još po 30 evra, što predstavlja drugi deo pomoći najavljen još početkom godine. Prijava za ovih 30 evra završena je još u maju.

Decembar je rezervisan za još 20 evra pomoći svim građanima, računajući i penzionere. Zbirno, do kraja godine penzionere očekuje još 100 evra pomoći, a ostale građane 50.

Ali tu nije kraj.

Već krajem januara i početkom februara penzioneri će dobiti obećanu pomoć koju je nedavno obećao predsednik Vučić, odnosno na njihove račune biće uplaćeno još po 20.000 dinara.

Ne treba smetnuti sa uma ni druga “predizborna” obećanja. Tako je predsednik Srbije za samo mesec dana, kako je pisao list Nova, unapred potrošio više od pola milijarde evra, obećavajući razne investicije. Na spisku tih obećanja su novi puteve, fabrike, radna mesta, kanalizacija, renoviranje škola i manastira, oprema za domove zdravlja…

„Jesam potrošio te pare, ali ne za sebe. To su pare za bolnice, obilaznice, puteve, tunele, gasovod, kanalizaciju. To su stvari koje su potrebne građanima“, kazao je Vučić.

Kupovina glasova

Komentarišući istu mantru koja se nekako uvek uoči izbora dešava u Srbiji, ali i u Rusiji, politikolog Boban Stojanović kaže za Nova.rs da je to jedna od odlika nedemokratskih država, te da je reč o klasičnoj kupovini glasova.

Boban Stojanović, Printscreen/Nova S
Boban Stojanović, Printscreen/Nova S

“Ništa začuđujuće u zemljama koje nisu demokratije, a nisu ni Srbija ni Rusija. Korišćenje javnih resursa u svrhe političke promocije i izborne kampanje. Gde sistemi funkcionišu kako kaže vođa koji institucionalno ni ne može da donese tu odluku, makar u Srbiji. Diskretna kupovina glasova, uvijena u “brigu i pomoć za narod” koja uz medijsku propagandu i druga ograničenja političkih sloboda i održavaju autoritarne lidere toliko dugo. Zaista ništa što bi trebalo da nas iznenadi, tako je u većini nedemokratskih političkih režima”, zaključuje Stojanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar