Petar Petković Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je današnja izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija da neće fomirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) nedemokratsko, autokratsko i antisrpsko lice vlasti u Prištini.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da Kurti može da „govori šta hoće“, ali da njegove izjave ne umanjuju pravnu obavezu Prištine da postignute sporazume poštuje i ispuni, pre svega obavezu formiranja ZSO.

Pročitajte još...

„Ne bi Kurti ovakve poruke mogao da šalje da ne vidi ohrabrenje od pojedinih zapadnih država. Može EU Prištinu da nagrađuje viznom liberalizacijom koliko im volja, ali jedno je sigurno – Srbija pod predsednikom Vučićem, nikada neće priznati nezavisnost Kosova i nikada se neće saglasiti s članstvom Kosova u UN“, rekao je Petković.

Kurti je ranije danas kazao da zahtev Srbije za formiranje Zajednice srpskih opština u skladu s Briselskim sprazumom – neće ispuniti.

„Ovde sam kao premijer svih građana, bez obzira na njihov nacionalni identitet, nacionalnu ili versku pripadnost. Dakle, želiim da zadovoljim sve građane prema njihoviim pravima, potrebama i zahtevima. Jednonacionalna rešenja, zbog pravnog poretka naše demokratske republike, nisu moguća“, istakao je Kurti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar