Aleksandar Vučić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće i danas u Skupštini Srbije o pregovorima sa Pritšinom na posebnoj sednici posvećenoj Kosovu i Metohiji. Iako su svi opozicioni poslanici zahtevali od predsednika Srbije da im dostavi nemačko-francuski sporazum na uvid, kako bi mogli da diskutuju s njim o eventualnim rešenjima, Vučić je to odbio tvrdeći da nema odobrenje da to učini. Portal Nova.rs dostavlja javnosti na uvid poslednju verziju francusko-nemačkog sporazuma, koji je u međuvremenu postao evropski predlog za Kosovo.

Sve događaje sa današnje sednice Skupštine pratite uživo na blogu Nova.rs.

Pomenuti dokument, pod nazivom „Evropski predlog osnovnog sporazuma Kosova i Srbije“, predstavljen je Beogradu i Prištini 20. januara, a sadržaj dokumenta prenosimo u celosti.

Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

Svesni odgovornosti za održavanje mira,

Posvećeni doprinosu plodnoj regionalnoj saradnji i bezbednosti u Evropi,

Shvatajući da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i zaštita nacionalnih manjina, osnovni uslovi za mir,

Postupajući u skladu sa istorijskim činjenicama i bez prejudiciranja različitih stavova stranaka o osnovnim pitanjima, uključujući i pitanje statusa,

Sa željom da se stvore uslovi za saradnju potpisnika sporazuma u ​​korist naroda,

Dogovoreno je:

Član 1

Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose zasnovane na jednakim pravima. Obe strane će međusobno priznati relevantna dokumenta i nacionalne simbole, uključujući diplome, pasoše, diplomatske tablice i carinske pečate.

Član 2

Obe strane će se rukovoditi svrhom i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje i zaštiti ljudska prava i nediskriminaciji

Član 3

U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, strane će sve međusobne sporove rešavati samo mirnim sredstvima i uzdržavaće se od pretnje ili upotrebe sile.

Član 4

Strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih mogu predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime. Srbija se neće protiviti Кosovu članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Član 5

Obe strane će podržati svoje težnje da postanu članice Evropske unije.

Član 6

Iako ovaj osnovni sporazum predstavlja važan korak u normalizaciji, obe strane će nastaviti proces dijaloga koji vodi EU sa novim zamahom, što će dovesti do pravno obavezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma da normalizuju odnose. Strane su saglasne da će u budućnosti produbljivati saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja, odnosa u pravosuđu i sprovođenju zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih lica i kroz druge oblasti kroz postizanje konkretnih sporazuma.

Pročitajte još...

Član 7

Obe strane se zalažu za postizanje konkretnih aranžmana, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i koristiće postojeća evropska iskustva, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Кosovu i mogućnost pružanja usluga u nekim specifičnim oblastima na Кosovu, uključujući mogućnost finansijske pomoći Srbije i direktne kanale komunikacije između srpske zajednice i Vlade Кosova. Stranke će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i obezbediti visok nivo zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Član 8

Strane će razmenjivati stalna predstavništva. Ona će se nalaziti u sedištu pomenutih vlada. Praktična pitanja u vezi sa raspoređivanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9

Obostrano je konstatovana posvećenost EU i drugih donatora da kreiraju poseban paket finansijske pomoći za zajedničke projekte dveju strana za ekonomski razvoj, povezanost, zelenu tranziciju i druge ključne oblasti.

Član 10

Strane će osnovati zajedničku komisiju, kojom će predsedavati EU, koja će pratiti sprovođenje ovog sporazuma. Obe strane potvrđuju svoje obaveze sprovođenja svih prethodnih sporazuma.

Podsetimo, portal Nova.rs objavio je u novembru nacrt francusko-nemačkog predloga za Kosovo, a tada nam je rečeno da su pomenuti članovi sporazuma podložni izmenama tokom pregovora.

Šta je Vučić rekao tokom sednice o predlogu za Kosovo

Govoreći o nemačko-francuskom planu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da ne sme da pokaže sporazum javno, te da u njemu ima i nekih dobrih stvari za Srbiju.

„U samom planu najteže stvari za nas, 90 odsto onoga što se pojavilo u javnosti je tačno. Male su razlike između onog plana koji sam ja dobio, a koji nije izašao u javnost. U tom planu, u samoj preambuli možda jedina dobra stvar, po prvi put nam omogućavvaju da gledamo na status pitanje Kosova. Međutim, ono kasnije derogira ovaj deo preambule“, rekao je Vučić i dodao:

Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

„Tačka 4 je najopasnija, u njoj piše u drugom stavu… U prvom stavu manje više je to već postignuta. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Protivili se ne protivili se u Savetu Evrope imaće većinu. Protivili se, ne protivili se za NATO imaće večinu, za EU to je njihova odluka. Naša je…”, rekao je Vučić, a nakon dobacivanja iz opozicije dodao:

“Zamislite poštovani građani Srbije, čuo sam ne može NATO, ne nego ćete vi da ih sprečite da uđe u NATO. Da, mi ćemo da sprečimo NATO da prime Kosovo. Dakle, postavljeni ste pred izbor, šta su posledice, a šta je naš izbor Dogovoreno je da se unapred oide sa obavezama iz Briselskog sporazuma, a to je ZSO. To ne može biti model neke NVO, mora da bude ono što je potpisano u Briselu”.

„Pod šest je očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa. I jutros sam slušao lažne patriote i njihove gluposti da vodimo Srbiju u pravcu evroatlantskih integracija. Ne ne vodimo, ali snažimo armiju, koju smo uspeli da ojačamo“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Vučić u žestokom okršaju sa opozicijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare