Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN, Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia, Goran Srdanov/Nova.rs, Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia, Shutterstock

Francusko-nemački sporazum, koji je predviđeno konačno rešenje u pregovorima Beograda i Prištine procurio je u javnost. Portal Nova.rs imao je uvid u ovaj dokument, a kako saznajemo, verzija do koje je došao naš portal biće podložna izmenama i dopunama tokom pregovora dveju strana.

Portal Nova.rs imao je uvid u deo dokumenta koji predviđa normalizaciju odnosa dveju strana. Kako navode naši izvori, ovo nije konačni predlog i podložan je izmenama.

Izvor: Nova.rs

Ovo su članovi dokumenta.

Član 1.

Кosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima.

Član 2

Кosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU.

Član 3.

U skladu sa SSP-om (Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju) koji su potpisale obe strane, Кosovo i Srbija će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granica koje postoje između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati međusobni teritorijalni integritet.

Član 4

Кosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dve strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime.

Član 5

Кosovo i Srbija će promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionalnoj bezbednosti i saradnji u Evropi.

Član 6.

Кosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane.

Član 7.

Кosovo i Srbija izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unapređenja na osnovu ovog Ugovora i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine. zaštite, iu drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu.

Član 8.

Кosovo i Srbija razmenjuju stalne misije. Oni se osnivaju u sedištu odgovarajuće Vlade. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno. Član 9 Кosovo i Srbija su saglasni da ovaj Ugovor neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose.

Podsetimo, detalji u vezi s nemačko-francuskim predlogom za rešavanje kosovskog pitanja, objavljeni su prvi put u albanskim medijima. Tek nekoliko dana kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je video ovaj dokument, da je odbio da ga primi, ali da ne zna da li će to uraditi.

„Boli me glava“, rekao je Vučić krajem septembra kada su se prvi put pojavili obrisi predloga.

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Cela ideja se zasniva na tome da ne moramo formalno da priznamo Kosovo, ali da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN. Srbija bi za to, nije to precizirano, dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist“, rekao je Vučić.

O predlogu se izjasnila i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je rekla da EU podržava nemačko-francuski predlog.

Ursula fon der Lajen Foto: EPA-EFE/VIRGINIA MAYO / POOL

„Evropska komisija podržava nemačko-francuski predlog za rešenje kosovskog pitanja i integrisaće ga u dijalog“, rekla je fon der Lajen, nakon što su lideri Zapadnog Balkana, između ostalih i srpska premijerka Ana Brnabić i kosovski premijer Aljbin Kurti potpisali tri sporazuma – o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija.

Bonus video: Počeo miting Srba u Kosovskoj Mitrovici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare