Aljbin Kurti, Miroslav Lajčak, Žozep Borelj i Aleksandar Vučić Foto: EEAS

Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine u čijem fokusu je bio sporazum o implementaciji evropskog predloga za Kosova, održala se juče u Ohridu, a trajala je 12 sati. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarali su odvojeno sa evropskim posrednicima – specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, a ovo je pet ključnih tačaka koji su obeležili jučerašnje pregovore.

1. Postignut dogovor o Aneksu

Nakon sastanka u Ohridu, javnost je obaveštena da je je postignut dogovor o aneksu sporazuma na putu ka normalizaciji odnose obe strane.

Kako je rekao predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, Srbija i Kosovo dogovorili su se o Aneksu.

PROČITAJTE JOŠ

U okviru tog dokumenta dve strane su se obavezale da ispune sve članove sporazuma bez odlaganja i u dobroj veri, rekao je Borelj na konferenciji za novinare, a podsetio je da je sporazum postignut krajem februara, ali je juče bilo pitanje usaglašavanja oko njegove primene.

Takođe, oglasio se i predsednik Vučić koji je rekao da je „nekakav dogovor“ postignut i da je dovoreno nekoliko tačaka koje će postati deo pregovaračkog okvira za obe strane.

2. Evropski sporazum postignut u Briselu, kao i aneks iz Ohrida postaju deo pregovaračkog poglavlja 35.

„Strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni delovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU. Strane napominju da će EU posrednik odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmena merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju će podjednako odražavati nove obaveze koje ima Kosovo, a koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa“, glasi tačka aneksa.

To znači da je ispunjenje svih odredbi Sporazuma i Aneksa zvanično postalo deo evrointegracija, odnosno uslov za zatvaranje poglavlja 35. Na ovaj način su napredak Beograda i Prištine na putu ka EU uslovljene ispunjavanjem odredbi Sporazuma i Aneksa.

3. Srbi na Kosovu će dobiti neki vid samouprave

Vučić je nakon okončanja sastanka rekao da je za srpsku stranu kao prioritetna obaveza stavljeno formiranje ZSO u skladu sa prethodnim obavezama iz dijaloga.

Aleksandar Vučić

„Zbog toga sam zaista zadovoljan. Navedeno je da se odmah krene u formiranje ZSO, ali ne znam da li će Priština to uraditi“, dodao je Vučić.

S druge strane, Borelj je istakao da je, kada je u pitanju ZSO, odnosno član 7 sporazuma, Kosovo spremno da odmah započne pregovore za uspostavljanje aranžmana i priprema za obezbeđivanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice.

4. Individualni napredak ka EU

Sinoć je u Ohridu, između ostalog, dogovoreno da če ubuduće ono što se bude ispunjavalo iz implementacionog plana biti merilo za evropski put.

„Sada će nas pratiti posebno: ko šta ispunjava od onoga na šta se obavezao“, rekao je Vučić.

Borelj je kazao da će „obe strane biti vezane ovim sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta“.

Žozep Borelj Foto:REUTERS/Ognen Teofilovski

„Mi u EU ćemo tražiti da strane ispunjavaju svoje obaveze, jer su one sada ili će biti deo njihovog evropskog puta“, istakao je Borelj.

Dakle, to znači da će, u zavinosti od poštovanja dogovorenih tačaka, obe strane drugačijim tempom napredovati ka članstvu u EU.

5. Ništa nije potpisano

Ni prilikom ovog sastanka, Aleksandar Vučić nije potpisao ništa.

Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Plan će sigurno morati da se nadograđuje. Znam da će albanska strana insistirati na tome, ali nisam potpisao ništa, obojica smo stavili do znanja šta su njegove a šta naše crvene linije“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO Borko Stefanović: Bez obzira na ishod dijaloga sa Prištinom, EU neće odustati od sankcija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar