Aljbin Kurti Foto:REUTERS/Ognen Teofilovski

Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je nakon sastanka u Ohridu da su došli da "potpišu sporazum, ali da druga strana to izbegava".

„Došli smo u Ohrid da potpišemo osnovni sporazum sa implementacijom aneksa. Dostigli smo međusobni dogovor o aneksu koji će voditi implementaciju osnovnog sporazuma. Druga strana, kao i na razgovorima u Briselu 27. februara izbegava da potpiše sporazum, a sada isto i aneks. Sada je na Evropskoj uniji da pronađe mehanizam da ovaj sporazum bude legalno i međunarodno obavezujući“, rekao je Kurti.

Što se tiče aneksa, Kurti je naveo da će on uskoro biti obavljen i da se nada da će svi razumeti šta u njemu piše.

Kurti je naglasio da član 10. osnovnog sporazuma, koji znači de fakto međusobno priznavanje Kosova i Srbije, znači da će se svih 39 sporazuma sprovesti, među njima su i onaj iz 2013. i 2015. godine.

„Nažalost, moram opet da ponavljam da taj sporazum koji je potpisan od strane bivših premijera Kosova nije o ZSO, nego je dogovor zajednica opština sa srpskim većinskim stanovništvom. Ne postoje na Kosovu opštine po nacionalnoj pripadnosti. Opštine pripadaju građanima i predlog bivšeg finskog predsednika Ahtisarija je takav da je opština veoma snažna u našoj republici. Građanin ne može bez opštine i takva je struktura Ahtisarijevog predloga“, rekao je Kurti.

Kurti je istakao i da neke od opština imaju i veće nadležnosti u okviru pozitivne diskriminacije, te da zato Kosovo koji kao suštinu ima Ahtisarijev predlog je takav da ne dozvoljava da se omalovažava opština.

„Sa druge strane imate ovaj drugi projekat koji bi da se opština zajednica osnaži, ali to na račun tih opština. Ja kao premijer i gospođa Osmani smo bili izabrani u skupštini, dok načelnici svih 38 opština su izabrani direktnim glasanjem građana i zato je veoma teško uzimati kompetencije od tih opština“, naveo je Kurti.

Na pitanje novinarke da li će krenuti povratak Srba u urbane sredine, Kurti je rekao:

„Ja se zalažem za prava svih na Kosovu. I onih koji su tu i onih koji su otišli, to znači da se zalažem da se vraćaju oni koji žele da se vraćaju svojoj privatnoj svojini. Puno njih su sad već prodali svoje svojine, kuću, zemlju, ali ima i onih koji imaju svojinu na Kosovu. Ja se zalažem za prava svih tih ljudi bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost“, naveo je Kurti.

Kosovski premijer je podsetio i na problem nestalih osoba na Kosovu i Metohiji.

„Ima još 1617 nestalih osoba na Kosovu. Najviše je Albanaca, ali i Srba i osoba drugih nacionalnosti. Mi ćemo se potruditi da saznamo njihovu sudbinu što pre. O lokalnim izborima nismo pričali, to je unutrašnja stvar Kosova“, rekao je Kurti.

***

BONUS VIDEO: Dolazak Vučića i Kurtija u vilu Biljanu na Ohridu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar