Miloš Pavlović, Vladimir Obradović, Dobrica Veselinović, Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda koja je trebala da se održi juče, s početkom od 10 časova, odložena je za 1. mart zbog nedostatka kvoruma. Na sednici nismo imali prilike da vidimo odbornike vlasti, ali smo videli, miran i dostojanstven protest opozicije, kako sami navode. Šta možemo očekivati na narednoj, kojoj će taktici pribeći obe strane? Opozicioni odbornici za Nova.rs kažu da je vrlo izvesno da će doći na sednicu, ali ne otkrivaju detalje, s druge strane, prisustvo odbornika vlasti zavisiće od toga da li će se ići na formiranje vlasti.

Nakon više od dva meseca nije poznato da li će vlast u Beogradu biti formirana ili će se ići ponovo na izbore. Opozicija i dalje čvrsto stoji pri svom zahtevu da Beograđani ponovo idu na birališta, dok se vlast i dalje nećka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je u nedelju da SNS ima većinu, da je ona legalna i delom legitimna. Nakon njega oglasio se i drugi Aleksandar, Šapić da kaže kako oni žele da podignu lestvicu legitimiteta i da će to podizanje trajati još neko vreme, sada već poznato, do 1. marta, za kada je odložena konstitutivna sednica.

Na jučerašnjoj sednici odbornici opozicije bili su prisutni u sali, dok odbornici vlasti nisu, osim jednog – najstarijeg i predsedavajućeg Tome File.

PROČITAJTE JOŠ:

A šta građani, u prvom redu Beograđani, mogu očekivati od obe strane 1. marta?

Predsedavajući na konstitutivnoj sednici Skupštine grada, Toma Fila otkrio je za portal Nova.rs da li će se tada odbornici vlasti pojaviti na sednici.

“Ako dobijemo većinu pojavićemo se svi, ako ne pojaviću se ja sam i reći da većina ne postoji kao i to da se raspisuju izbori” objašnjava Fila za naš portal.

Toma Fila Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Jedan od nosilaca liste “Srbija protiv nasilja”, Dobrica Veselinović kaže za portal Nova.rs, da će u narednih desetak dana, koliko ima do sednice, razgovarati o taktici kojoj će pribeći 1. marta, ali i da nastavljaju borbu za ponavljanje izbora

“Nastavljamo sa tri stuba naše borbe: međunarodni pritisak i obraćanjem različitim međunarodnim institucijama, zatim korišćenjem svih pravnih mehanizama i treći rad sa građanima i ukazivanje na sve štetne politike koje se dešavaju u našem gradu” kaže Veselinović. I dodaje: “danas smo imali jedan miran dostojanstven protest to možemo da očekujemo i za svaku buduću sednicu”.

Dobrica Veselinović, Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović smatra da je jučerašnja sednica pokazala da je opcija ponavljanja izbora mnogo izvesnija nego formiranje vlasti u glavnom gradu, te kaže za portal Nova.rs da je njegov stav da se opozicija treba da se pojavi na odloženoj sednici.

“Mislim da je svrsishodno pojaviti se, čak ne bih imao ništa protiv da pozovemo i građane da dođu tog dana i da se izborimo za ponavljanje izbora koji moraju da se dese. Pored toga mislim da je krajnje vreme da se vidi šta su naši zahtevi i uslovi pod kojima se može izaći na izbore i šta se radi ako se ti uslovi ne ispone” kaže Jovanović za naš portal.

Miloš Jovanović, Vojislav Mihailović, Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

I dodaje da će naredne dane iskoristiti da te stvari definišu, ali i razmisliti dobro kako će se postupiti ukoliko svi odbornici sa liste “Mi – glas iz naroda” podrže SNS i SPS.

“Treba razmišljati i o tome, ali zato mislim da treba pozvati građane taj dan, to je jedna od pravaca o kojima treba razmišljati” poručio je Jovanović.

Boško Šindić iz stranke “Srbija centar” kaže da će u narednom periodu biti dogovoreni definitivni koraci.

“Svakako nećemo davati kvorum, ali ćemo biti prisutni kako bi na svaki način sprečili eventualni izbor predsednika Skupštine” kaže Šindić za naš portal.

Boško Šindić Foto:SRCE Srbija Centar /Promo

I poručuje da je opozicija danas uspela da spreči konstituisanje gradskog parlamenta

“Sam čin da se odbornici sa liste SNS ne pojave na konstituvnoj sednici, koju su sami zakazali za danas, pokazuje da ne poštuju ni one koji su za njih glasali i da im njihov glas služi samo samo za političko „muljanje“i očuvanje ličnih interesa i „poslovnih kombinacija“ oko najavljenog EXPO 2027. Pokušavaju da kupe vreme i izmisle neki novi, napredniji način da još jednom izmene izbornu volju građana” kazao je Šindić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare