Danas će se održati konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, na kojoj će biti verifikovani mandati odbornika, a na dnevnom redu je izbor predsednika Skupštine. Deo odbornika iz koalicije "Srbije protiv nasilja" najavio je da neće prisustvovati sednici, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče gostujući na televiziji "Prva" da SNS i SPS imaju većinu. Nije poznato ko će dati većinu i da li će ona uopšte biti formirana, ali ono što se za sada zna jeste da im se otvoreno “nudio” odbornik Aleksandar Jerković sa liste “MI-Glas” iz naroda.

Posle više od dva meseca nakon izbora u Beogradu, održaće se konstitutivna sednica Skupštine grada, iako se još uvek ne zna ko će sve da joj prisustvuje i da li će biti većine da bi se izabrao predsednik Skupštine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da SNS ima većinu, ali je bio neodređen kada je reč o tome da li će većina biti formirana.

Koliko sam obavešten imamo većinu za Beograd. O tome će ti ljudi da govore, ne znam hoće li sutra, ali do drugog ili trećeg marta je rok“ kazao je Vučić.

I dodao da je ta većina legitimna ali i legalna, te da ne želi da budu „lopovi kao oni koju su ukrali izbornu vilju građana“.

Na dnevnom redu je verifikacija mandata i izbor predsednika, a koalicija SNS i SPS ima podršku 54 odbornika, da bi se izabrali predsednik Skupštine i gradonačelnik minimalna većina je 56.

Na pitanje da li će tu većinu dati pojedini odbornici sa liste „Mi – glas iz naroda“, Vučić je rekao da ima i drugih odbornika koji će im dati većinu. Ali je rekao da će sačekati mart da vidi da li postoji legitimna većina, ako ne ide se na nove izbore.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Koalicije Srbija protiv nasilja i NADA odbile su da učestvuju u formiranju većine, što znači da će većina zavisiti od odbornika sa liste doktora Branimira Nestorovića. Kada je reč o opoziciji, za sada se zna da koalicija SPN neće prisustvovati konstitutivnoj sednici.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić rekao je da odbornici sa liste SPN neće učestvovati u radu sednice u ponedeljak u smislu davanja kvoruma, te da će na svaki mogući način pokušati da blokiraju rad sednice.

Miroslav Aleksić Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

„Nadam se i verujem da se neće konstituisati gradska vlast i da ćemo imati u najkraćem periodu ponavaljanje izbora u Beogradu, u drugačijim uslovima i lokalne izbore, a u nekom skorijem periodu i ponavljanje parlamentarnih izbora“, naveo je Aleksić.

I nosilac liste na beogradskim izborima sa liste SPN Dobrica Veselinović naglasio je da će opozicija iskoristiti sve mehanizme da do sednice ne dođe.

Dobrica Veselinović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Što se tiče koalicije ‘Srbija protiv nasilja’ i Zeleno-levog fronta ta konstitutivna sednica ne treba da se desi. Ona ne treba da se desi zato što predstavlja ukradenu volju građana i mi ćemo iskoristiti sve moguće mehanizme taj dan da se sednica ne desi i da se ta skupština ne konstituiše“, naveo je Veselinović.

Sa druge strane, barem javno, vlast se priprema za održavanje konstitutivne sednice. U sredu su održali konsultacije uoči sednice sa svim odborničkim grupama, kojima nisu prisustovali predstavnici opozicije iz redova SPN i NADA.

Sve građane zanima informacija da li je vlast obezbedila većinu ili ne, što do sada nisu želeli da otkrivaju. Pominje se mogućnost da bi dva odbornika sa liste “MI-Glas iz naroda” mogli da podrže vlast, ali niko iz redova SNS i SPS nije ovo zvanično potvrdio ili demantovao.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Ako se to desi, članovi koalicije NADA najavili su da će organizovati proteste jer je to, prema njihovim rečima, izborna krađa.

Iako se sve priprema za novu sednicu, vlast razmatra mogućnost da izbori u glavnom gradu budu već u maju.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema informacijama portala Nova.rs u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) uveliko traju pripreme za nove izbore u Beogradu, a kao potencijalni datumi za njihovo održavanje pominju se 12. ili 19. maj ove godine.

Kao ključni razlog da ne bude većine sa odbornicima Branimira Nestorovića, prema saznanjima Nove, moglo bi da bude usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj su navedene brojne izborne nepravilnosti, u prvom redu zbog prijavljivanja fantomskih birača na fiktivne adrese, što je direktno uticalo na izborne rezultate u prestonici Srbije i raspored odbornika u Skupštini grada.

Prema rečima naših izvora, bliskih vrhu vladajuće partije, naprednjaci su spremni da prihvate ponavljanje glasanja u najvećem gradu Srbije, ali s druge strane očekuju da predstavnici EU to protumače kao njihov gest dobre volje i da se nakon toga odustane od zahteva za međunarodnu istragu izbora.

Hapšenje odbornika uoči konstitutivne sednice

U četvrtak je policija uhapsila odbornika iz Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miloša Pavlovića, a kasnije je saopštila da ga je zaustavila s objašnjenjem da je koristio mobilni telefon.

Miloš Pavlović Foto:Milan Maricic/ATAImages

Rekli su mu da se u ponedeljak pojavi na saslušanju zbog ovog događaja, baš u periodu kada je planirano da se održi sednica.

“Odakle se oni javljaju, kad sam mesec i po dana bio u Beogradu, slobodno se šetao, radio, pojavljivao se po televizijama, nikad me niko nije pozvao i rekao da me traži. Odakle se pojavljuje sad ta naredba za privođenje kad ja dva meseca najnormalnije obitavam po Beogradu”, naveo je Pavlović ranije u izjavi za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Veselinović – Iskoristićemo sve mehanizme da se konstitutivna sednica Skupštine Beograda ne desi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar