Miloš Pavlović, Vladimir Obradović, Dobrica Veselinović, Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ukoliko Skupština grada Beograda ne bude konstitutisana ni 1. marta, novi beogradski izbori mogu da budu održani već u nedelju, 20. aprila.

Konačni rezultati izbora za odbornike Skupštine grada objavljeni su 3. januara, što znači da je rok za konstituisanje gradskog parlamenta 3. mart. Ukoliko do tog datuma odbornici Skupštine Beograda ne izaberu predsednika i postave sekretara, predsednik Narodne skupštine po sili zakona mora da raspiše nove izbore za gradsku skupštinu u roku od mesec dana od dana kad je trebalo konstituisati skupštinu, dakle najkasnije 3. aprila, piše N1.

Predsednik parlamenta izbore može raspisati već 4. marta, a u tom slučaju Beograđani bi na birališta mogli da izađu 20. ili 27. aprila, jer od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proći manje od 45 ni više od 60 dana.

Ukoliko bi, pak, novi izbori bili raspisani poslednjeg dana roka (3. april), glasanje bi najkasnije moglo da bude održano u nedelju, 2. juna.

Podsetimo, konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odložena je za 1. mart, kada će biti poznato da li su stranke koje su činile prethodnu vlast uspele da obezbede većinu za izbor predsednika gradskog parlamenta.

Da bi se to dogodilo potrebno je da glasovima najmanje 56 od ukupno 110 odbornika bude izabran prvi čovek Skupštine. Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije zajedno sa svojim koalicionim partnerima imaju 54 odbornička mandata, pa im je za skupštinsku većinu neophodna podrška bar još dvoje odbornika sa preostale tri izborne liste koje su prešle cenzus („Srbija protiv nasilja“, NADA, „Mi – glas iz naroda“).

BONUS VIDEO: Krađa neće proći, Beograd vas neće  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare