Vljosa Osmani Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani opisala je 2022. godinu kao tešku sa globalnim izazovima koji su uticali na ekonomsku i energetsku krizu koju je osetila svaka porodica na Kosovu, prenosi Koha.

Ona je u obraćanju za kraj godine istakla da je potrebno mnogo truda i kontinuiranog rada da bi suočavanje sa izazovima bilo uspešno.

Osmani je zahvalila međunarodnim saveznicima na podršci, a posebnu zahvalnost izrazila je Kosovskoj policiji i KBS.

„Neću se pretvarati da je bila laka godina sa svim globalnim izazovima koji su rezultirali ekonomskim i energetskim krizama, koje su osetile porodice na Kosovu. Za uspešno rešavanje ovih izazova potrebno je mnogo kontinuiranog rada. I ove godine smo zabeležili mnoga dostignuća i uspehe, ali moramo raditi više i bolje. Kao mala zemlja, svoju modernu istoriju postepeno obeležavamo uspesima koji nas čine ponosnim, sa zdravim ambicijama koje nas uvek vode ka najvišim vrhovima“, rekla je Osmani, prenosi Kosovo Onlajn.

Prema njenim rečima, podrška međunarodne zajednice na tom putu bila je dragocena.

Osmani je naglasila da nasilje nad ženama ostaje izazov i prioritet broj jedan.

„Zlostavljanje žena širom sveta postaje epidemija. Moramo to tretirati kao vanrednu situaciju i na Kosovu. U ovom nastojanju potrebna nam je posvećenost svih, političara, pravosudnih i bezbednosnih institucija, socijalnih radnika, aktivista civilnog društva i medija. To bi trebalo da postane naš zajednički cilj. Borba za rodnu ravnopravnost treba da bude naša svakodnevna borba“, rekla je Osmani u svom obraćanju.

***

BONUS VIDEO – Uklonjene barikade na severu Kosova, prelazi Jarinje i Brnjak otvoreni za saobraćaj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar