Kovid bolnica u Kruševcu Foto: Nova.rs

Predstavnici pet opozicionih stranaka govorili su danas na tribini "Ima li leka za zdravstvo u Srbiji". Ukoliko bi bili na vlasti, uglavnom bi se zalagali za decentralizaciju zdravstvenog sistema, poboljšanje položaja lekara i dostupnost zdravstvenog sistema svim građanima.

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde Ljuban Panić rekao je da plate u zdravstvenim sektoru moraju biti podignute na mnogo veći nivo da bi se sprečio odlazak mladih, sposobnih lekara u zemlje Zapadne Evrope.

„Naša programska dokumenta kažu da za ovaj nivo našeg razvoja to mora biti minimum hiljadu evra za lekare“, rekao je on.

Kandidat koalicije „Moramo“ za gradonačelnika Beograda Dobrica Veselinović kaže da je potreban drugačiji pristup Hitnoj pomoći.

„U Beogradu Hitna pomoć interveniše na svaki osmi poziv, u Kragujevcu na svaki treći. U Beogradu imamo jednu ekipu na 72 hiljade stanovnika, u Kragujevcu jednu na 36 hiljada. Imamo podatak da u Beogradu imamo samo 22 terenske ekipe, a da je procena da nam treba 53“, rekao je on, a prenosi N1.

Aris Movsesijan, lider Nove stranke, kaže da treba obezbediti primarna zdravstvena zaštita za 100 odsto stanovništva.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kao veliki problem istakao je korupciju, i rekao da se DS zalaže za to da zdravstveni ne bude i partijski sistem.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović misli da je neophodno doneti nacionalnu strategiju za zdravstvo.

Bonus video – Može li opozicija bez međusobnih napada – gosti Miloš Jovanović i Radomir Lazović

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar