Dubravka Đedović Negre Foto:promo/Komercijalna banka

Moguće novo lice u Vladi Srbije je prema saznanjima Nova.rs Dubravka Đedović Nègre, članica Izvršnog odbora Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo. Na ovu poziciju postavljena je krajem 2021. godine, a prethodno je bila direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan.

Kako saznaje Nova upravo Nègre može biti jedno od novih lica u Vladi Srbije, koje je najavila mandatarka Ana Brnabić.

“Biće mnogo promena, a biće značajne promene i u Zakonu o ministarstvima. Menjaćemo neke stvari gde smo uočili da smo mogli da idemo brže, a nismo zbog strukture Vlade. Biće dosta novih lica u Vladi“, rekla je Brnabić nedavno za Blic televiziju.

Kad je o Nègre reč, spekuliše se da je kandidat za jedno od dva resora i to kao naslednica Zorane Mihajlović na čelu Ministarstva rudarstva i energetike, a u opticaju je i za najavljeno novo Ministarstvo za javna ulaganja.

Diplomirala je bankarstvo i finansije na Ekonomskom Fakultetu u Beogradu, a magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i Anderson školi mandžmenta u Los Anđelesu. Govori engleski, francuski, italijanski i srpski jezik.

Karijeru je počela kao TV producent za svetsku televizijsku kuću CNN International, pokrivajući ratne konflikte, uključujući i rat u Avganistanu. Dobila je nagradu Nacionalne Akademije za televiziju, umetnost i nauku SAD.

Suzana Paunović i Dubravka Negre Foto: Milos Tesic/ATAImages.

U periodu od 2004. do 2012. Godine Nègre je vodila operacije Evropske investicione banke u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Kako se navodi u njenoj biografiji, pokrenula je i ugovorila brojne projekte u oblasti obrazovanja, energetike, zdravstva, istraživanja i razvoja, telekomunikacija i saobraćaja. Objavila je nekoliko naučnih radova na temu javno privatnih partnerstva u saradnji sa Beogradskim Univerzitetom, i gost je predavač na University College London.

Pre povratka u Beograd, Dubravka je bila zadužena za projekte Evropske investicione banke u oblasti javno privatnog partnerstva, kao i projektno finansiranje u Irskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa.

“Uspešno je finansirala projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, transporta, kao i zdravstva u Holandiji, Velikoj Britaniji i Irskoj, između ostalih. Ugovorila je prvi projekat javno privatnog partnerstva u Hrvatskoj, za koji je dobila nagrade Project Finance Deal za 2013. godinu i EMEA Finance Magazine European Deal 2013 u Londonu”, navodi se u njenoj biografiji.

Dubravka Nègre je od avgusta 2016. bila na poziciji direktorke Regionalnog Predstavništva Evropske Investicione Banke (EIB) za Zapadni Balkan, sa sedištem u Beogradu.

BONUS VIDEO: Skupština o predlogu da Vlada ima 25 ministarstava, opozicija protiv

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare