Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; MUP Srbije; Filip Krainčanić/Nova.rs BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Lideri SNS i SPS Aleksandar Vučić i Ivica Dačić dogovorili su za vikend formiranje šeste po redu zajedničke vlade, u kojoj će te dve partije biti stožeri nove - stare vladajuće koalicije. Novu izvršnu vlast činiće još najmanje četiri stranke, a neizvesno je da li će u budućoj vladi biti mesta za Aleksandra Vulina, odnosno njegov Pokret socijalista.

Ostalo je još 13 dana do isteka zakonskog roka za formiranje nove vlade. Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić obavestio nas je preko Instagram naloga da je postigao dogovor o strateškoj saradnji sa predsednikom SPS Ivicom Dačićem.

„Pošto smo sve dogovorili vezano za stratešku saradnju naših političkih partija, vreme je da se u Beogradu na vodi opustimo i pripremimo za napornu nedelju“, piše u opisu fotografije na Instagram profilu predsednika, na kojoj su osim njega i Dačića i njihovi sinovi – Danilo i Luka.

Foto:printscreen/instagram/buducnostsrbijeav

Za javnost je ovo obaveštenje o “strateškoj saradnji” bilo donekle iznenađenje, budući da je delovalo da je dogovor SNS i SPS odavno postignut, kao što je to slučaj i sa ostalim strankama.

Za sada se samo spekuliše da će socijalisti dobiti resor policije ili spoljnih poslova, a na čelo jedno od ta dva resora trebalo bi da dođe Ivica Dačić. Takođe, prema nepotvrđenim informacijama, SPS-u će pripasti još resori sporta, prosvete i poljoprivrede.

Spekulisalo se da će Vanju Udovičića u fotelji ministra sporta zameniti nekadašnji rukometaš Ratko Nikolić, a očekuje se da resor prosvete ostane u rukama Branka Ružića.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Osim naprednjaka i socijalista deo nove izvršne vlasti biće i SDPS Rasima Ljajića. Kako je “Nova” objavila, mesto ministra dobiće iz Ljajićeve partije dobiće Husein Memić, koji je od maja ove godine direktor Kulturnog centra u Novom Pazaru. On će biti ministar turizma i omladine.

Husein Memić Foto:Medija centar Beograd

Tatjana Matić, odlazeća ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, najverovatnije će preći u neko javno preduzeća.

Očekuje se da će deo nove vlade biti i PUPS, koji je u prethodnoj izvršnoj vlasti imao jedno ministarstvo bez portfelja. Milan Krkobabić, lider te partije, bio je ministar za brigu o selu.

Foto:Vesna Lalić

Njegovo ime od izbora nije pominjalo u kontekstu preuzimanja nekog ministarstva, ali bilo bi iznenađenje da Krkobabić “ne izvuče” nijedan resor. U poslednjih pet vlada, PUPS nije imao resor samo u jednoj i to u prvoj vladi Aleksandra Vučića.

Deo nove vlade izvesno će biti i Savez vojvođanskih Mađara. Funkcioneri te stranke u nekoliko navrata su izjavili da ne žele ministarstva, već nekoliko mesta državnih sekretara.

Ova partija je inače prethodnih godina veran partner SNS i koalicija te dve partije nije nikad dolazila u pitanje.

U novoj izvršnoj vlasti biće i Stranka pravde i pomirenja Usame Zukorlića. Očekuje se da ova partija u budućoj vladi dobije nekoliko mesta državnih sekretara, a malo je verovatno da će preuzeti neko ministarstvo.

Usame Zukorlić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Iako je Vučić u izbornoj noći najavio mogućnost da bi deo nove vlade mogla da bude i hrvatska manjina, odnosno Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, malo je verovatno da će se to desiti. Prema saznanjima “Nove”, sa vrhom DSHV nije bilo nikakvih razgovora na tu temu.

Takođe, pitanje je da li će u trećem kabinetu Ane Brnabić biti mesta za Aleksandra Vulina, koji je od 2012. bio deo svake vlade. Od 2012. do 2014. bio je direktor Kancelarije za KiM, a nakon toga bio je na poziciji ministra bez portfelja, zatim ministar za rad i ministar odbrane, a u prethodnoj Vladi bio je na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova.

BONUS VIDEO 6 meseci bez Vlade: Dva godišnja doba i gomila odlaganja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare