Foto:Filip Krainčani/Nova.rs; shutterstock

Husein Memić, funkcioner SDP Rasima Ljajića, biće ministar u budućoj vladi, a Tatjana Matić neće biti deo novog kabineta Ane Brnabić, saznaje “Nova”.

Do isteka zakonskog roka za formiranje nove izvršne vlasti ostalo je još 13 dana, a poslanici još nisu dobili poziv za sednicu na čijem će dnevnom redu biti zakoni o ministarstvima i novoj vladi.

Nema zvaničnih informacija kada će ti zakoni ući u skupštinsku proceduru, a mediji spekulišu da će premijerka i novi ministri biti izabrani 27. oktobra. Tri dana ranije trebalo bi da bude održan Glavni odbor SNS, nakon čega će biti poznata kadrovska rešenja iz te stranke.

Prema informacijama našeg lista, novi ministar u vladi biće Husein Memić, funkcioner SDP iz Novog Pazara. On bi u novoj izvršnoj vlasti trebalo da bude ministar turizma i omladine.

Husein Memić Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Memić je bio nosilac liste SDP za Bošnjačko nacionalno veće, a sudeći po podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, on je od maja ove godine direktor Kulturnog centra Novi Pazar.

Tatjana Matić, koja je u prošlom mandatu bila ministarka trgovine, telekomunikacija i turizma, u novoj vladi neće biti na ministarskoj funkciji. Ona će najverovatnije otići u neko javno preduzeće.

Tatjana Matić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Iako se spekulisalo da bi u vladu mogao da se vrati Rasim Ljajić, prema informacijama “Nove” to se ipak neće desiti.

Mada bi nova izvršna vlast mogla biti izabrana u roku od 10 dana, većina kadrovskih rešenja i dalje je nepoznata. Kako je već saopšteno, izvesno je da će ministri biti Siniša Mali, Ivica Dačić i Miloš Vučević.

Vučević preuzima odbranu?

Kako saznaje naš list, Vučević je trenutno najbliži mestu ministra odbrane, na kom se od 2020. godine nalazi njegov stranački kolega Nebojša Stefanović.

Miloš Vučević Foto: M.K./ATAImages

U javnosti se spekuliše da bi na poziciju ministra prosvete mogao da se vrati nekadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević, ali on kratko za “Novu” navodi da takav poziv nije dobio.

“Sada sam angažovan kao specijalni savetnik, radim na strategiji i pripremi reformi”, kaže Šarčević.

Koje ministarstvo preuzima Dačić?

Kad je reč o socijalistima, njima bi prema nezvaničnim informacijama trebalo da pripadnu četiri resora. Lideru SPS Ivici Dačiću nuđen je resor odbrane, ali je on tu ponudu odbio.

Kako navode naši izvori, on je izrazio želju da bude preuzme Ministarstvo spoljnih poslova, ali će najverovatnije biti ministar unutrašnjih poslova. On je tu funkciju obavljao u dva mandata – od 2008. do 2012. i od 2012. do 2014.

Očekuje se da će u Nemanjinoj 11 ostati i Branko Ružić, ali nije poznato da li će u celosti zadržati svoj resor, budući da se priča o podeli ministarstva na prosvetu i nauku.

Ivica Dacic
Ivica Dačić Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Izvesno je da će deo nove vlade biti i Goran Vesić, što je potvrdila i mandatrka Ana Brnabić. Ona međutim nije htela da otkrije da li će on biti ministar i kog resora ili će obavljati neku drugu funkciju u Vladi.

BONUS VIDEO Brnabić potvrdila pisanje Nova.rs: Pišem ekspoze, imam rešenja za neka ministarstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare