Dodela stanova za snage bezbednosti vojsku i policiju
Aleksandar Vulin Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Odlazeći ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je na toj poziciji proveo tačno dve godine, pre nego što novom ministru policije Bratislavu Gašiću ustupi svoju fotelju, trebalo bi da odgovori na nekoliko pitanja koje je ostao dužan javnosti u Srbiji.

Krajnje nacionalistički narativ, koji uglavnom prelazi granice pristojnosti, paradiranje u policijskoj, crnoj uniformi iako za to nema potrebne kvalifikacije, zloupotrebljavanje zvaničnog Biroa za medije i komunikacije MUP za širenje zapaljivih stavova, ali i urnebesna scena laveža psa mađarske policije, samo su neke asocijacije na odlazećeg ministra Vulina koji je na tu funkciju stupio oktobra 2020. godine.

Dok se u javnosti govorka kako bi Vulin sa rukovodeće pozicije u MUP mogao da se „preseli“ na mesto prvog čoveka Bezbednosno informativne agencije, stručnjaci smatraju da je ovakav Vučićev potez veliko olakšanje za sve one koji u MUP svoj posao rade profesionalno i časno.

„Razvaljivanje policije počelo je još 2012. godine, a Vulin je u njoj razbucao sve što je mogao. Ipak, dobra je vest za sve profesionalce, pa i one kučiće što laju na njega, da više neće biti na toj funkciji. Načelnici policijskih uprava u Srbiji su samo vršioci dužnosti, njegovi kadrovi su bili na vezama sa vrlo zanimljivim likovima, dok je unutrašnja kontrola potpuno prestala sa radom. Što se tiče međunarodne saradnje, i to je urađeno veoma loše. Zajedno sa Stefanovićem (Nebojšom, prethodnim ministrom policije prim.aut) pokrio je celu Srbiju kamerama. Pa ipak, na pitanje ko je odlazio u kuću Veljka Belivuka u Ritopeku, ne može da odgovori“, priča za naš list Božo Prelević, advokat koji je vršio funkciju ministra unutrašnjih poslova Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. godine.

Božo Prelević Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ipak, vest da će se Vulin samo preseliti na rukovodeću poziciju u Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA), o kojoj se naširoko govorka proteklih dana, iako nije zvanično potvrđena, za našeg sagovornika predstavlja veliko iznenađenje.

„Iako je Vulin još sa onom brukom o ruskoj opoziciji preuzeo nadležnosti koje ima BIA, ono što je meni nejasno jeste – ako Aleksandar Vučić okreće brod od Rusije ka Evropskoj uniji, kakva je onda koncepcija sa Vulinom u BIA. Mislim da će Vučiću biti jako teško da da objasni Vulinove izjave sa takvog mesta. Vučić nije glup, tako da je neobična njegova odluka, i pitanje je da li je samo njegova, da neko ostane na izvoru informacija. Vučiću je bilo bolje da je poslao Vulina da bude ambasador u Moskvi, dok Moskvi više odgovara da je on na čelu BIA. Kako god okrenete, odluka je loša i prelomiće se na leđima građana“, zaključuje Prelević.

Fotografije sa kriminalcima i sumnjive nabavke

Rezime dvogodišnjeg šefovanja odlazećeg ministra ne bi smeo da prođe bez pominjanja fotografije na kojoj Vulin prisno zagrljen pozira sa nakadašnjim vođom navijača FK Rad Vladimirom Kovačevićem Kovačem, inače osuđivanim kriminalcem koji se i sada nalazi u zatvoru.

Iako je Vulin tada pokušao da objasni da njemu svako može prići i fotografisati se, treba se prisetiti kako je prošao Beograđanin koji je Vulina svojevremeno slikao kako izlazi iz salona bez maske u jeku pandemije korona virusa novembra 2020. godine, kom je omanja policijska brigada odmah zakucala na vrata sa nalogom da se snimak obriše jer je „Vulin štićena ličnost“.

Ako se u obzir uzme i fotografija na kojoj Vulin u radničkom kombinezonu na imanju „Jovanjica“ pozira zagrljen sa Stevanom Holićem, jednim od optuženih, što se, ruku na srce, odigralo pre nego je stupio da funkciju ministra policije, može se izvući zaključak da u ovome i uživa. Govoreći u kontekstu fotografija, ne treba zaboraviti ni one iz istrage protiv klana Veljka Belivuka, na kojima su osakaćene žrtve, a koje je kao na tacni servirao građanima Srbije sa nacionalne frekvencije, čime je pljunuo u lice porodicama žrtava, ali i svojim kolegama policajcima i tužilaštvu koji su radili na ovoj istrazi.

Jedno od pitanja na koje bi Vulin takođe morao da odgovori jeste i zašto se u planu nabavki MUP za 2021. godinu našao softver za prepznavanje lica, iako je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti podvukao da policija nema zakonsko pravo da koristi ovakvu tehnologiju.

Ko je kriv za žrtvovanje Interventne jedinice na „Evroprajdu“

Da ministar Vulin i njegovi najbliži saradnici nisu vični u organizovanju snaga bezbednosti kada su u pitanju masovni događaji, imali smo priliku da vidimo na nedavno održanom „Evroprajdu“ u Beogradu, na kom je u tuči sa huliganima kod Karađorđevog parka povređeno je 13 policajaca, od kojih je jedan teže. Zbog grešaka u lancu komandovanja, pripadnicima MUP i njihovoj imovini pričinjena je velika šteta.

Policajac ženu bacio preko bankine

Aleksandar Krstić Foto: Nova.rs

O nesrećnom organizovanju svojih načelnika i obuzadavnju nasilnih policijskih šefova ostao je da svedoči i snimak kako policajac Aleksandar Krstić, inače komandir PU Savski venac, prebacuje preko bankine goloruku ženu, učesnicu blokada kod Sava centra novembra 2021. godine. Ministre Vuline, na koji način ste sankcionisali komandira Krstića?

Bonus video: Vulin među policajcima koji su obezbeđivali Evroprajd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar