Foto: Nova.rs

Socijalista Vanja Vukić predlog je Socijalističke partije Srbije za novog direktora JKP Beogradske elektrane, saznaju novine “Nova”. Vukić će biti postavljen na čelo ovog preduzeća umesto Radeta Baste koji je izabran za ministra privrede u novoj Vladi Srbije. Očekuje se da odluka kojom će biti potvrđena nova Vukićeva funkcija bude doneta na sednici Skupštine grada u decembru.

Dugogodišnji direktor JKP Beogradske elektrane bio je Rade Basta iz Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme. Međutim, Basta se našao na spisku onih koji će se naći u novom kabinetu premijerke Ane Brnabić, pa je njegovo mesto na čelu ovog javnog preduzeća ostalo upražnjeno.

Rade Basta Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Za očekivati je da na mestu direktora Beogradskih elektrana ostane kadar iz koalicije SPS – JS, a kako saznaju novine “Nova” socijalisti su već dali svoj predlog. To je Vanja Vukić, dugogodišnji poslanik ove stranke i bivši državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ništa dok ne potvrdi Vučić

”Predlog SPS-a je da to bude Vukić i očekuje se da njegovo postavljenje bude potvrđeno na sednici Skupštine grada Beograda u decembru. Naravno, konačnu odluku donose SNS i Aleksandar Vučić, pa ništa nije sigurno dok vladajuća stranka to ne potvrdi”, kaže sagovornik novina “Nova”.

Što se Vukića tiče, u njegovoj biografiji se navodi da je osnovne studije završio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a master ekonomije na Univerzitetu Edukons-Fakultet za poslovne ekonomije u Novom Sadu.

Od 2007. godine radio je u Skupštini Republike Srbije u poslaničkoj grupi SPS-a. Tokom 2008. godine započinje rad u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, kao zamenik šefa kabineta tadašnjeg ministra policije Ivice Dačića, da bi u sledećem mandatu 2012. godine postao i šef kabineta. Međutim, na toj poziciji se kratko zadržao, pa je već u novembru postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova. U prošlom sazivu Vlade Srbije Vanja Vukić je bio na mestu savetnika prvog potpredsednika i ministra prosvete Branka Ružića.

Sahrana Milutina Mrkonjića, Aleja zaslužnih građana, gradjana
Vanja Vukić Foto: Vesna Lailć/Nova.rs

U nameri da od Vukića dobijemo komentar na to što bi trebalo da preuzme JKP Beogradske elektrane u vrlo nezgodnom trenutku s obzirom na aktuelnu energetsku krizu, “Nova” ga je kontaktirala, ali on nije želeo da govori na ovu temu.

Ono što ne mora niko da izgovori, pa ni on, jeste da je ovo “vruć krompir” i to po nekoliko osnova.

Tužbe i dugovi

Pre svega početak grejne sezone je odložen, pa građani Beograda najavljuju tužbe protiv grada, ali i ovog preduzeća, sa zahtevom da im se nadoknade računi koji su uredno plaćani iako grejanja nije bilo.

Ovom preduzeću prete tužbe i zbog navoda da su naplaćivali grejanje skuplje nego što je trebalo.

Naime, Državna revizorska institucija (DRI) je utvrdila da su Beogradske elektrane u periodu od 2018. do 2020. godine naplaćivale vlasnicima stambenog prostora uslugu grejanja prema površini, umesto prema potrošnji kako je propisano Zakonom o energetici, Zakonom o efikasnom korišćenju energije i Odlukom o načinu plaćanja komunalnih usluga na teritoriji grada Beograda.

U udruženju Zaštita potrošaća, pak, navode da su Beogradske elektrane punih pet godina Beograđanima grejanje naplaćivale puno skuplje nego što su imale pravo po zakonu. Pozvali su građane Beograda da im se obrate za pravnu pomoć i izrazili spremnost da ih besplatno zastupaju na sudu.

Sledi i naplata penala na nepovučena sredstva kredita za izgradnju toplovoda Obrenovac – Novi Beograd. Izgradnja ovog toplovoda je godinama unazad jedno veliko prazno obećanje vlasti. Za ovaj projekat zadužili smo se u kineskoj Eksport-import banci oko 164,6 miliona evra, a kako radovi nisu makli sa nule, sada plaćamo i penale na nepovučena sredstva koji već dosežu blizu dva miliona evra.

O nepostojećem toplovodu

Ugovor o Projektu izgradnje toplovoda Obrenovac – Novi Beograd zaključen je 8. januara 2020. godine između JKP “Beogradske elektrane“, Grada Beograda i izvođača radova “Power Construction Corporation of China”. Ukupna vrednost ugovora iznosi 193.748.000 evra. Kredit za finansiranje 85 odsto vrednosti posla pokriven je pozajmicom kineske Export-Import banke. Ostatak finansira JKP “Beogradske elektrane“.

Radovi je trebalo da počnu u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu ugovora, što znači negde sredinom 2020. godine. Kako je predviđeno ugovorom toplovod od Obrenovca do Novog Beograda trebalo je da bude gotov tokom leta ove godine. Međutim, procenat izvedenih radova u ovom trenutku je – nula.

BONUS VIDEO: Kako Beogradske elektrane krše zakon pri naplati grejanja?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare