Foto: FOTO TANJUG/ JKP BEOGRADSKE ELEKTRANE/ BILJANA ZIVKOVIC, N1, Ivan Dinić/Nova S, Shutterstock

Rade Basta, dosadašnji direktor Beogradskih elektrana, biće novi ministar privrede u Vladi Srbije. Pitali smo srpske privrednike šta imaju da poruče novom ministru, kako bi za vreme trajanja svog mandata položao njihov položaj i uslove rada. Približavanje domaćoj privredi, a ne okretanje stranim investitorima i pokretanje novog razvojnog fonda – samo su neki od predloga.

Zoran Drakulić, proizvođač peleta i predsednik Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“, kaže za Nova.rs da je prva i najprioritetnija stvar koju Basta treba da uradi – okretanje domaćoj privredi.

Zoran Drakulić Emisija Utisak nedelje
Zoran Drakulić Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Basta treba da se okrene domaćim privrednicima, da se druži sa nama, da vidi da nismo toliko otrovni koliko misli“, kratak je i jasan Drakulić.

Toplica Spasojević, biznismen i predsednik ITM Sistema ističe, u razgovoru za Nova.rs, da ovo jeste samo jedna u nizu stvari na kojoj Basta treba da radi.

Udaljavanje od stranih investitora

Kako Spasojević ističe, strane investicije tokom devet meseci u 2022. godini iznosile su tri milijarde evra, dok je prošlogodišnja vrednost četiri milijarde.

PROČITAJTE JOŠ

“Nema potrebe da se nastavlja ovaj trend privlačenja stranih investitora, već je neophodno poboljšanje uslova rada domaćih privrednika. To što nude strani investitori, može da ponude i domaći. Na primer, treba ulagati u nove tehnologije, IT i slično”, kaže naš sagovornik.

Formiranje novog razvojnog fonda

Spasojević ističe da je dobra stvar što Basta ima iskustva, ali da treba da radi na tome da se stvore uslovi za ostvarivanje svih domaćih potencijala i razvijanje preduzeća u Srbiji.

Prema njegovim rečima, srpska privreda se jeste delimično oporavila, ali čekaju je različita iskušenja, zbog ekonomske i ukrajinske, a samim tim i energetske krize, i upravo na rešavanje tog problema Basta treba prvo da se skoncentriše.

„Mora da razmisli o tome kako do povoljnijih uslova za poslovanje, u energetskom smislu. Ima i puno malih privrednika, koji imaju, primera radi, porodična preduzeća, koji zasigurno imaju brojne probleme, a to se verovatno ponovo odnosi na energetski sektor, te im treba pomoći“, kaže Spasojević.

Toplica Spasojević Foto: N1

On ističe da Srbija treba da sledi primer Nemačke, koja izdvaja 200 milijardi evra pomoći za privredu.

„Treba da se radi na finansiranju razvojnih projekata, a iako već postoji Fond za razvoj, ne bi bilo loše da Basta razmisli o osnivanju nekog novog fonda ili razvojne banke“, ističe Spasojević.

Može li Basta da postavi EPS na noge?

Prema Spasojevićevom mišljenju, Rade Basta je iskusan na polju energetike, što treba da iskoristi kako bi poboljšao ovaj sektor.

„Treba da sarađuje sa novom ministarkom rudarstva i energetike (Dubravka Negre), a lično mislim da ona ima veliki potencijal. Verujem da mogu zajedničkim snagama da rehabilituju EPS i da rade na energetskoj budućnosti Srbije, bez velike zavisnosti od uvoza energenata. Pogotovo fokus treba staviti na obnovljive izvore energije. Ukoliko bude ovako radio, njegovo delovanje moglo bi da bude primećeno vrlo brzo“, zaključuje Spasojević.

Dubravka Đedović Negre Foto:promo/Komercijalna banka

Ko je Rade Basta?

Rade Basta, dosadašnji generalni direktor Beogradskih toplana, zameniće Anđelku Atanasković na funkciji ministra privrede.

Prema pisanju Istinomera, nema zvaničnih podataka o njegovom obrazovanju, ali se na izbornoj listi za parlamentarne izvore navodi da je po zanimanju master ekonomista.

Rade Basta Foto:FOTO TANJUG/ JKP BEOGRADSKE ELEKTRANE/ BILJANA ZIVKOVIC

S druge strane, dnevni list „Danas“ prošle godine je pisao da je Basta po profesiji profesor fizičke kulture, bivši policajac i kik-bokser.

Basta je imenovan za pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u julu 2016, a nakon izbora iste godine postao je odbornik u Skupštini grada Novog Sada.

Krajem te godine postao je predsednik pokrajinskog odbora Jedinstvene Srbije za Vojvodinu, a u decembru I direktor Fudbalskog kluba Radnički iz Niša, I ovu funkciju je obavljao do novembra 2017.

U septembru 2018. imenovan je za vršioca dužnosti direktora „Beogradskih elektrana“.

Nakon ovogodišnjih izbora, postao je odbornik u Skupštini grada Beograda.

Ipak, široj javnosti Basta je poznat i po tome što se zalagao za izgradnju nuklearne elektrane kao rešenje za energetsku efikasnost Srbije, tražio ukidanje srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, a poslednje zalaganje odnosi se na odlaganje početka grejne sezone.

BONUS VIDEO Zoran Drakulić o vatri u Kolubari, energetskoj (ne)stabilnosti i moratorijumu na litijum

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar