Borelj potvrdio: Postignut dogovor između Beograda i Prištine

Politika 27. avg 202217:5728 komentara
Podeli:
Foto: Evropska komisija/Video

U okviru dijaloga uz podršku EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za one koji imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, objavio je na Tviteru Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, navodeći da je postignut dogovor.

Kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije od premijera Kurtija u tom cilju, naveo je.

„Ovo je evropsko rešenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom rukovodstvu“.

Šef srpske države Aleksandar Vučić naglasio je ranije danas na konferenciji za novinare da su pred Srbijom važni dani po pitanju Kosova i da sledi sesija Otvorenog Balkana.

„Naši razgovori sa Albancima su bili teški, naši razgovori sa posrednicima su bili izuzetno teški. Da poručim – nema govora o međusobnom priznanju, neću o tome ni da pričam i nemojte da trošite pare na avionske karte“, rekao je Vučić.

Vučić se ranije danas osvrnuo i na kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

„Kurti je ubeđen da će govorom na srpskom ubediti Srbe da odustanu, zato što žele da im pokažu da Kosovska Mitrovica nije Srbija. Mi smo Albancima rekli dve stvari, što se tiče dokumenata – možemo da ih izdajemo i vama i nama, ali nama je važno da Srbi sa KiM mogu da se kreću i ulaze i izlaze sa teritorije. Mi smo spremni da prihvatimo njihova dokumenta, ali da izdamo jedan opšti ‘disklejmer’ koji bi istakli na administrativni prelazima, čime bi prihvatili njihova dokumenta“, rekao je on.

U tom „disklejmeru“, prema njegovim rečima, piše „omogućavanje ličnih karata od strane Prištine se vrši samo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja, i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, niti prejudicira suverenitet.“

„Mi za to tražimo garancije od EU, tražimo da svaki Srbin sa severa KiM može da uđe na teritoriju KiM sa srpskim dokumentima, i da mogu da izađu kad hoće. Ako nam to potvrde, mi smo jedan manji problem rešili“, naglasio je Vučić.

Podsetimo, Vučić i Kurti sastali su se nedavno u Brislu, a nakon njihovog sastanka usledile su i posete evropskog i američkog izaslanika Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara Beogradu i Prištini.

****

BONUS VIDEO: Šta se sve priča oko Mitrovice

Komentari

Vaš komentar