Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

"Državljani Republike Kosovo, sa ličnim dokumentima (LK) koje izdaje naša država, moći će da prelaze granicu sa Srbijom na svim graničnim prelazima bez prepreka, tereta i zadržavanja. Isto će važiti i u suprotnom smeru u slučaju ulaska na Kosovo sa identifikacionim dokumentima (LK) koje izdaju vlasti Srbije", potvrdio je kosovski premijer Aljbin Kurti. Duh principijelnih i ravnopravnih razgovora u Briselu je reciprocitet, dodao je. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je navela da su "reciprocitet i jednakost temelji odnosa".

Danas je postignut dogovor da Srbija prestane sa izdavanjem ulazno-izlaznog dokumenta za građane sa kosovskim ličnim kartama, kako je to činila proteklu deceniju na osnovu sporazuma o slobodi kretanja iz 2011.

Srpska vlast je tako rešila svoje protivljenje da prihvati recipročnu meru kada je kosovska vlada 29. juna donela odluku da od 1. avgusta započne sa uvođenjem iste procedure za državljane Srbije. Međutim, odluka nije stupila na snagu na Severu, jer su podignute barikade, te je odložena na mesec dana nakon što se hitno uključio američki ambasador u Prištini, uz podršku EU, podseća KoSSev.

Istovremeno je u Prištini krajem juna donesena i odluka o zameni tablica KM na RKS, sa rokom do 31. oktobra, čemu su se Srbi na čelu sa Beogradom usprotivili takođe. Tog dogovora nema ali i Vučić i Priština potvrđuju da kosovske vlasti započinju da sprovode tu odluku od 1. septembra.

„Međutim, to je rok od dva meseca pa ćemo da vidimo“, kazao je ranije danas srpski predsednik, bez detalja o tome šta su mere Srbije, ali uz naglasak da se Srbija ne odriče KM tablica.

„Duh principijelnih i ravnopravnih razgovora u Briselu je reciprocitet. Normalizujuća rešenja moraju imati reciprocitet iznutra, kako to dobrosusedski odnosi podrazumevaju“, sada poručuje Aljbin Kurti.

„Zahvaljujem se posrednicima, gospodi Borelju, Lajčaku i Eskobaru, a posebno američkom ambasadoru Hovenijeru na njihovoj posvećenosti i doprinosu. Hvala vam svima na podršci i strpljenju, posebno u ove poslednje četiri nedelje“, dodao je.

Kosovski premijer sve vreme insistira na „reciprocitetu sa Srbijom“, počev od uvođenja posebnih mera, preko toga da je u pregovorima sa Srbijom cilj „uzajamno priznanje“, u središtu čega je upravo reciprocitet.

Da je današnjim dogovorom zapravo ozvaničen reciprocitet između Srbije i Kosova, te da je Srbija posle deceniju Vučićeve vladavine, ne samo saterana u ćošak, kako srpski predsednik redovno ističe, već zapravo više nije ni u pregovaračkoj sobi, komentarisala je srpska političarka sa Kosova Rada Trajković. Ona je ipak pozdravila dogovor kojim se olakšava sloboda kretanja.

Foto:N1

I dok komentari uveliko stižu na društvenim mrežama i u privatnom životnom prostoru o „izdaji“, ironično – „pobedi Srbije i srpskog predsednika od 5:0/10:0“, Petar Petković, vest iz Brisela o postizanju dogovora komentariše kako je prihvaćen uslov Vučića a na Kosovu sačuvano prisustvo Srbije.

„To znači da će svaki građanin Srbije koji živi na Кosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće. Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza“, poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Aljbin Kurti je u jučerašnjem intervjuu za Al Džaziru potvrdio, međutim, da većina od oko 130.000 Srba na Kosovu ima zapravo kosovske lične karte, a da se radi samo o 2000-5000, kako ih je on nazvao – „ekstremista“, koji nemaju kosovska dokumenta.

Vjosa Osmani
Vjosa Osmani Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Osmani: Reciprocitet i jednakost temelji odnosa

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da je sloboda kretanja temelj demokratskih društava i evropskih vrednosti.

Reagujući na postignuti sporazum, ona je u objavi na Fejsbuku napisala da su reciprocitet i jednakost temelji odnosa.

„Reciprocitet i jednakost. Sloboda kretanja je temelj demokratskih društava i evropskih vrednosti. Republika Kosovo svakim danom sve više doprinosi miru i stabilnosti. Hvala SAD i EU na ulozi podrške. Nezaustavljivo ćemo nastaviti posvećenost međusobnom priznanju“, napisala je Vjosa Osmani.

BONUS VIDEO: Suzana Grubješić i Dimitrije Milić o raspletu ili zapletu kosovskog čvora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar