Nekada jedan od najbližih saradnika ministra Nebojše Stefanovića i suvlasnik tabloida "Objektiv" Aleksandar Papić posle duge ćutnje rešio je da "progovori" o škakljivim temama i to u razgovoru s novinarkom Pinka Gordanom Uzelac. Među najzanimljivijim odgovorima jeste tvrdja da ne voli da piše pisma (pismo Aleksandru Vučiću) i da nikada nije bio kum Nebojši Stefanoviću...

Ko je zaboravio, danima se javnost bavila pismom koje je navodno Aleksandar Papić poslao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a u kojem tvrdi da su radovi na putu Ruma-Šabac-Loznica uvećani za 25 miliona evra, od kojih je osam miliona dato Srpskoj naprednoj stranci.

Do ovog pisma došla je opozicija.

Aleksandar Papić je, inače, funkcioner SNS i bivši suvlasnik tabloida „Objektiv“. U pomenutom pismu se pominju Zvonko Veselinović, Nebojša Stefanović, ali i aktuelni ministar finansija Siniša Mali. Pismo je navodno iz januara prošle godine.

U njemu se Papić obraća Vučiću jer je, kako navodi, zapao u probleme sa firmom Azvirt koja je gradila put Ruma-Šabac-Loznica.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Sa Azvirtom sam imao kontakt samo kao posrednik u nekoliko navrata u vezi sa novcem za stranku koji su oni davali Nebojši Stefanoviću preko Dmitra Đurovića u periodu od 2018. do sredine 2019. Murat (Murat je direktor Azvirta Beograd, dodaje Aleksić) je dao oko osam miliona evra Dmitru Đuroviću na ruke“, pročitao je javno deo pisma lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić.

Papić dalje u pismu navodi da je zamolio Zvonka Veselinovića da u posao uvede neke druge firme kako bi ubedio Murata da ispuni dogovor do kraja.

„Tražio sam od Zvonka i dokaz da će novac završiti u stranci na šta je on pozvao Sinišu Malog, pustio ga na spikerfon, Siniša je sve potvrdio i rekao da je sve u dogovoru sa Vama“, dalje je pročitao Aleksić.

Papić u pismu detaljno opisuje kako je cena izgradnje zemljanih radova na putu rasla i kome se novac namenjuje.

„Osnovna vrednost za taj posao i količinu je 50 miliona evra. To su tržišne cene za koje je dogovoreno da se uvećaju na 75 miliona evra, od 25 miliona, 10 miliona za stranku, 15 miliona za Zvonka, mene i podizvođače“, preneo je Aleksić.

Papić objašnjava i da je ostao bez oko šest miliona evra.

„Meni ništa ne treba, ni pare, ni poslovi. Jedino što želim jeste da znate istinu. Verujem u vaš častan sud“, stoji u pismu.

On navodno šalje Vučiću i poruke Zvonka i Veselinovića i Siniše Malog gde ministar finansija piše da je novac obezbeđen i prepisku gde se Papić i Veselinović dopisuju da li je novac legao.

U pismu se navodi da je uplaćivan i avans za podizvođače kao što je firma „Raketa“ od milion evra od čega je 200 hiljada navodno išlo ministru Siniši Malom.

Sada, u razgovoru sa Uzelac, Papić na pitanje da li voli da piše pisma odgovara „ne“.

View this post on Instagram

A post shared by Pink.rs (@pink.rs)

Drugo „neprijatno pitanje“, bilo je ono vezano za odnose sa bivšim ministrom policije Nebojšom Stefanovićem.

Nebojša Stefanović sednica Predsedništva SNS Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Papić je, inače, tako i postao poznat široj javnost. Kao njegov nekadašnji bliski saradnik koji ga je pratio u stopu. Tako se mogao videti u Stefanovićevoj blizini na gotovo svim zvaničnim proslavama MUP-a, poput Dana policije 2018, ili na stranačkim susretima u Beogradu. A onda je došlo do velikog preokreta.

Na opšte zaprepašćenje, Papić je na sednici odbornika Srpske napredne stranke opštine Zvezdara, tokom 2021. godine glasao za smenu Stefanovića sa čela beogradskog odbora SNS.

Tadašnji ministar je na konferenciji nekoliko meseci kasnije rekao da je Papić čovek koji pokušava da mu bude blizak da bi uradio svoje ciljeve. Govoreći o navodima da je imao veze sa klanom Veljka Belivuka, Stefanović je rekao:

„Osuđeni bivši pripadnik MUP Ilija Milačić izrekao je brutalne laži. Belivuka i bilo kog člana klana nisam nikada upoznao, ni lično ni preko posrednika ga nisam kontaktirao. Zašto se pokreće hajka? Oni koji jesu imali kontakte sa njim, sedeli u beogradskim kafićima, održavali komunikaciju „Skaj aplikacijom“, pokušavaju da sakriju svoju krivicu i prebace na sve druge samo da oni ne odgovaraju. Radi se pre svega o Aleksandru Papiću, za kog sam utvrdio da je čovek koji pokušava da mi bude blizak da bi ostvario svoje ciljeve“, rekao je tadašnji ministar na konferenciji.

To je bilo bvrlo zanimljivo, jer je kako je BIRN ranije pisao, upravo Papić bio posrednik koji je u ime ministra išao kod vlasnika hotela „Šumadija“. On je prema njihovom pisanju tada nudio novac kako bi se zataškala afera sa ocem Nebojše Stefanovića, Brankom Stefanovićem. Vlasniku „Šumadije“ tada je nuđena 300.000 evra u kešu kako bi preuzeo vlasništvo nad hotelom.

Na pitanje da li je i dalje prijatelj, saradnik, kum Nebojše Stefanovića,  Papić sada kaže:

„Ja nikada nisam bio kum sa Nebojšom Stefanovićem“.

Imao je problema i da se seti kad se s njim poslednji put video…

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare